Ostalo

FOTO: Ocenjevanje vin v Čentibi

Društvo vinogradnikov Čentiba že sedemindvajset let zapovrstjo organizira društveno ocenjevanje vin. Tako je bilo to tudi letos, kamor je več kot osemdeset vinogradnikov pripeljalo svoja vina na letni izpit.
Šestdeset vzorcev so oddali domači vinogradniki, večina je članov društva, enaindvajset vzorcev pa last madžarskih vinogradnikov, s katerimi čentibsko društvo sodeluje že vrsto let. Prav tako Čentibčani oddajo svoje vzorce na ocenjevanje na Madžarsko: v Lenti, v Letenye, v Zalaegerszeg in v Sármellék. Na letošnje ocenjevanje so gospodarji prinesli predvsem zvrst, laški rizling in chardonnay. Med madžarskimi sortami je strokovna komisija v sestavi Anton Vodovnik-predsednik, Ernest Novak, Cvetka Sakelšek, Egon Krampač in Alen Felső.

Med zvrstmi sta med sedemindvajsetimi vzorci bili dve zlati (Ivan Paušć 18,23 in Romeo Magyar 18,10) in ena bronasta, vsi ostali vzorci so srebrni. Značilno sorto za naše vinorodno območje je tudi vrsta šipon, oceno za zlato priznanje sta dobili vini Ivana Paišića (18,20) in Ernesta Koše (18,10). V kategoriji laški rizling je bila konkurenca precej huda, saj je med enajstimi vzorci kar osem ocen višjih od 18,10, kar pomeni, da lastnika čaka na podelitvi zlato priznanje. Najvišjo oceno, 18,27 je dosegel laški rizling Nagy Ladislava. V kategoriji renski rizling je komisija ocenila sedem vzorcev, najvišji oceni 18,27 sta za vino dobila Franc Kosi in Ludvik Sabo.

Pri chardonnayu je padla tudi najvišja ocena ocenjevanja 18,37, lastnik vina pa je vinogradnik Gyergyák László iz pobratenega društva iz Letenye. Kot domačin je najvišjo oceno za svoj chardonnay dobil Jurij Berki iz Dolge vasi. Rumeni muškat so prinesli trije vinogradniki, vsi trije bodo deležni zlatega priznanja, saj so vse ocene presegle magično mejo 18,10, rumeni muškat Vinotoč Kolar iz Čentibe je strokovna komisija ocenila z 18,23. Ernest Koša, član društva iz Čentibe je bil edini, ki je prinesel zeleni silvanec in zanj dobil oceno 18,20. Traminec Rudolfa Feherja iz Lendavskih goric je prinesel traminec in zanj dobil lepo oceno 18,13.

Sivi pinot je priljubljen tako v Prekmurju, kot na Madžarskem, v tej kategoriji so se pomerili tako madžarski kolegi, kot domači vinogradniki, najvišjo ocenjen pa je bil vzorec Franca Gönca, 18,17. Dva vinogradnika društva iz Čentibe sta prinesla rdeče vino, en vzorec bo dobil srebrno priznanje, ta drugi vzorec je zaradi napak strokovna komisija izločila. Med vzorci, ki so jih prinesli madžarski vinogradniki pa lahko najdemo take sorte, ki jih domači vinogradniki niso dali na ocenjevanje ali ni značilno za naše kraje: zweigelt, dišeči traminec, cserszegi fűszeres, királyleányka, zenit, cabernet sauvignon. Koliko bo zlatih, srebrnih in bronastih priznanj, kdo so prvaki in ali bodo koga proglasili za šampiona, bodo po pravilniku društva o ocenjevanju vin določili do podelitve. Na podelitev pa Društvo vinogradnikov Čentiba pričakuje vse vinogradnike, ki so dali svoje pridelke na ocenjevanje 22.4.2018.