Sveže

FOTO: Obeležili slovenski kulturni praznik

Včeraj pozno popoldan se je na lendavskem gradu odvila slovesnost ob prihajajočem slovenskem kulturnem prazniku. Slavnostni govornik je bil Gorazd Žmavc, minister urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Popoldne, pred slovesnostjo, sta župana Lendave ter Monoštra, podpisala listino o pobratenju ter sodelovanju obeh mest. Priznanje za posebne dosežke na področju kulture je prejel mag. Igor Teršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Po končanem programu je sledilo odprtje razstave izbranih del z Mednarodnih likovnih kolonij Monošter.

Prireditvi so prisostvovali še: Župan občine Lendava, mag. Anton Balažek, župan Monoštra, Gabor Huzsar, minister v državnem zboru László Göncz, generalni konzul RS v Monoštru, dr. Boris Jesih, konzul republike Madžarske v Lendavi, Zoltan Marki, direktor JSKD dr. Igor Teršar, predsednik Pomurske samoupravne madžarske narodne skupnosti, Ferenc Horváth, predsednik državne slovenske samouprave na Madžarskem, Martin Ropoš in predsednik zveze Slovencev na madžaskem, Jože Hirnok.

Mag. Anton Balažek: “Lani nas je s svojim obiskom počastila gospa ministrica, letos je tukaj gospod minister Žmavc. To daje Lendavi in tukajšnji kulturi eno priznanje. Se dogaja in se ustvarja, po drugi strani pa tudi veliko priznanje za to, kar se dogaja med letom. Ta umetnost, ki se tukaj predstavlja, obuja vedno večje zanimanje v srednjeevropskem prostoru, pa tudi širše. Obiskovalcev je vedno več in kultura postaja vse pomembnejši dejavnik naše turistične ponudbe. Seveda pa se zavedamo tudi večplastnosti kulture, kar sem začutil, ko smo v teh dneh v Budimpešti odpirali razstavo in ko sem začutil to, da nam prav zaprav presežek, ki ga delamo v kulturi, omogoča tudi to, da stopamo po parketih velikih glavnih prestolnic, ki imajo ogromno kulturno dikcijo in ponudbo. Prepričan sem, da bo še naprej tako in pomembno je, da imamo zelo prefinjen občutek do materinega jezika, kajti to nam daje poseben odnos do kulture, saj s tem spoštujemo tudi druge jezike in druge kulture. Zelo pomembno je, da se narodnostno mešana območja odpirajo, kajti zapiranje pomeni tudi umiranje, odpiranje pa, da tisto kaj imamo, vemo deliti z drugimi.”

Gorazd Žmavc, minister urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu: “Pozdravljeni vsi navzoči, ki s svojo prisotnostjo bogatite in dajete pomemben pečat temu našemu dogodku. Še posebej v čast mi je, da vas lahko nagovorim ob slovenskem kulturnem prazniku, še posebej tukaj v Lendavi, na območju, kjer v zglednem sožitju živijo tako Slovenci kot Madžari. Pred slovesnostjo, sta župana Lendave ter Monoštra, podpisala listino o pobratenju ter sodelovanju obeh mest. Podpis listine je pomemben korak v nadgradnji že sedaj dobrih odnosov med regijami na obeh straneh meje, na vseh področjih. Tako tesne povezanosti ne bi bilo brez sodelovanja obeh narodnih skupnosti tukaj in čez mejo. Manjšini sta na celotnem obmejnem območju nepogrešljiv partner pri iskanju novih razvojnih priložnosti in oblikovanju skupnih rešitev znotraj celotnega mejnega prostora. Ni naključje, da slovenski kulturni praznik obeležujemo ravno ob spominu na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Jezik je namreč temeljna in nematerialna kulturna dediščina ki je identiteta vsakega naroda. Slovenski jezik je vreden varstva ter razvoja kot simbol slovenskemu narodu ter državi. Kot nepogrešljivo sredstvo za sporazumevanje, ter gospodarski, kulturni in politični razvoj slovenske družbe. Kultura na sploh ni sama sebi namen. Kultura ne pozna meja in lahko aktivno pripomore k osebnemu in gospodarskemu razvoju.”

nagrajenec

Mag. Igor Teršar, direktor JSKD: “Dovolite mi, da se zahvalim za to priznanje ki ste mi ga izkazali, za moj prispevek na področju kulture. Jaz že dvajset let to nekako spremljam, tako v Lendavi kot tudi v Monoštru. Letos obeležujem petnajst letnico vodenja JSKD-ja in začel sem ravno takrat, ko se je ta razstava rojevala. Teh petnajst let je izjemno hitro minilo. Še posebej sem vesel da na današnji dan, ko sta Lendava in Monošter podpisala to listino o sodelovanju, praznujemo slovenski kulturni praznik. S tem imamo nekako obvezo za sodelovanje vnaprej, tudi z mojega novega delovnega mesta, saj čez dober mesec dni zasedam delovno mesto državnega sekretarja za kulturo. Mislim da so danes predstavljeni pomembni načrtni za obe narodnostni skupnosti za skupno sodelovanje na področju kulture in da nam bo skupaj, z gospodom ministrom, uspelo uresničevati načrte, ki smo si jih zadali.”

Mag. Igor Teršar je na čelu institucije, ki razvija in krepi temeljna področja ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja ter ohranja kulturno mrežo, ki sega tudi v zamejstvo in mednarodni prostor. Z zagotavljanjem strokovne in organizacijske podpore, ustvarjanjem pogojev za medkulturni dialog, s svojim odnosom do slovenske ljubiteljske kulture in slovenskega jezika ter vključevanjem v mednarodno sodelovanje je gospod Teršar pred 15 leti prispeval tudi k uveljavitvi Mednarodne likovne kolonije Monošter kot shajališča najrazličnejših likovnih ustvarjalcev. S svojo profesionalno držo, z izrednim posluhom in občutkom za dvojezično območje ter empatijo do tistega, kar počne, je spodbudil ustvarjalnost, ki se kaže v izvirnih manifestacijah tako doma kot tudi v zamejstvu in v širšem srednjeevropskem prostoru.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6247987422611407169?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]