Ostalo

FOTO: Novo večje divje odlagališče na območju med Lendavo in Čentibo

Nenavadna prizora že dlje časa motita sprehajalce, ki se gibajo med Lendavo ter Čentibo. Slednji so se v teh dneh obrnili na naše uredništvo, saj med svojim sprehodom ob Ledavi, na lokaciji, ki je dobrih 200 metrov oddaljena od Čistilne naprave Lendava, že dlje časa opažajo zajeten kup smeti, ki je, po njihovih besedah, vsakič večji.
Zelo težko si je predstavljati kaj se dogaja v glavi človeka, ki v naravo odvrže predmete, ki tja ne spadajo niti slučajno. Prav to se najbrž sprašujejo tudi sprehajalci, ki jih pot zanese iz smeri lendavske Čistilne naprave do naselja Zatak, ali pa obratno, ob reki Ledavi. Na naše uredništvo se je obrnilo nekaj bralcev, ki so nas opozorili, da se na tem območju nahaja večje divje odlagališče, ki iz tedna v teden še nekoliko zrase. Odpadki sicer niso locirani na eni točki, saj so razvlečeni v smeri naselja Zatak.

Odpada za več velikih prikolic

Odpada se je žal v vsem tem času nabralo za več večjih prikolic. Kot je moč videti, gre za razne odpadke in sicer od plastike, kosov pohištva, gradbenega odpada, zelenega odpada (ki sicer sam po sebi ni sporen) ter vreč z neznano vsebino. Čeprav pogosto slišimo, kako je potrebno varovati okolje in naravo sploh, pa kot kaže v naši družbi obstajajo ljudje, ki se na naravo in trud za čisto okolje požvižgajo. Kot je moč videti še, so odpadke na lokacijo najverjetneje vozili s traktorjem.

Občinska inšpekcija s primerom seznanjena

Na žalost pristojne službe tega ne morejo preprečiti, kar je seveda jasno, saj je to praktično nemogoče. In čeprav imamo v naši občini ustrezno in dobro urejen odvoz takšnih in drugačnih odpadkov, nekaterim ljudem to očitno ni dovolj. Občinska inšpekcija je z odlagališčem bila seznanjena, a Občina tovrstnih odlagališč, kot je bilo rečeno, ne čisti. Odločbo o odstranitvi odpadkov bo tako prejel lastnik zemljišča. O odmetavanju odpadkov v naravo žal poročamo vsako leto, in to večkrat.

Kaj lahko storimo?

Najbolje je takšno odlaganje odpadkov prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam ali o tem obvestiti javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. Obvestite lahko tudi občinsko redarstvo ali občinsko inšpekcijsko službo. Zagrožene kazni za takšno početje, če je storilec seveda izsleden, niso majhne, znašajo okrog tisoč evrov, osebo pa lahko doleti tudi kazenski pregon.