Ostalo

FOTO: No WiFi: Maraton Damask – Berlin tudi v Lendavi

Včeraj zvečer so v muzejski depandansi Galerije-Muzeja Lendava odprli nadvse zanimivo in tačas aktualno razstavo z naslovom „No WiFi: Maraton Damask–Berlin“. Gre za razstavo fotografij avtorjev Nataše Juhnov in Jureta Zaunekerja, fotografov regijskega tednika Vestnik, ter novinarja omenjenega tednika Andreja Bedeka kot pisca spremljajočega besedila.

Z izborom fotografij, ki bodo na ogled 8. aprila je bil narejen presek ene od etap tisočih, ki še vedno bežijo iz krvave vojne morije v upanju na boljše življenje na staro celino. Petdesettisoč glava reka gorja se je v oseminšestdesetih dneh prelila skozi pomursko regijo, ki tujcem znova ni zaprla vrat. Razstava je še predstavitev delovanja avtorjev, ki kot medij izražanja uporabljajo fotografijo. In je tudi poklon sedeminšestdesetim letom, pred katerimi je izšel Ljudski glas, predhodnik Vestnika.

“Ideja o razstavi je padla, ko sva se s kolegico Natašo vračala z enega od mnogih terenov v teh 48. dneh, kar je trajala begunska zgodba v naši pokrajini. Menili smo, da bi bilo škoda, da ne bi vseh teh fotografij delili širše,” je med drugim na otvoritvi fotografske razstave povedal novinar Vestnika, Andrej Bedek, ki je dodal: “Zakaj tak naslov? Gre za tek množice, ki iz vojnih žarišč – torej Damaska – beži na zahod, tudi v Berlin, v upanju na boljše življenje. Ena etapa tega teka je tekla tudi skozi pokrajino ob Muri. In WiFi? Pametni telefon je bil pametno orožje prebežnikov. Bil je stik z realnostjo in na vsakem koraku so vedeli, kje so. Reka Mura, za katero so najprej mislili, da je reka Donava, jim je služila kot orientir na poti do Nemčije. Morda pa se srečamo spet že jeseni – glede na to, kako so fantje silvestrovali v Kolnu in ker je Evropa sprejela Orbanovo madžarsko mentorstvo in danes očitno spet zapiramo meje, bo takrat naslov razstave No Azil: Maraton Berlin – Damask”[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6265697908382477505?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]