Sveže

FOTO: Na podstrešju lendavskega gradu odprli razstavo mednarodne likovne kolonije odlivanja v bron

Na podstrešju lendavskega gradu, kjer domujejo bronaste skulpture minulih likovnih kolonij odlivanja v bron, so včeraj odprli razstavo šestih novih skulptur, ki so nastale na letošnji, 46. mednarodni likovni koloniji, v sklopu katere se je odvijala 14. delavnica odlivanja v bron. Prisotne je pozdravil direktor Galerije-Muzeja Lendava, Dubravko Baumgartner, nekaj besed je povedal kustos Attila Pisnjak, navzoče pa je pozdravil tudi Franc Gerič strokovni vodja omenjene likovne kolonije.
Letošnjo sezono v Galeriji – Muzeju Lendava so posebej zaznamovali trije pomembni dogodki. Poleg izjemno uspešne razstave grafik Marca Chagalla, ki je konec oktobra zaprla vrata in je po številu obiskovalcev, našteli so jih okoli 20.000, zopet dosegla in presegla predhodne razstave iz cikla Velikani likovne umetnosti, sta likovnemu vrvežu v najbolj vzhodnem slovenskem mestu dali svoj pečat že tradicionalni delavnici, 46. mednarodna likovna kolonija odlivanja v bron in 23. atelje LindArt, obe posvečeni kiparskemu ustvarjanju.

Na 46. mednarodni likovni koloniji, v sklopu katere je konec je poletja potekala 14. delavnica odlivanja v bron, so ustvarjali akademski kiparji Gaál Tamás, Lestyán Goda János in Lipovics János z Madžarske, Anže Jurkovšek, Metod Frlic in Ferenc Király iz Slovenije ter na Madžarskem živeči Britanec Colin Foster. Umetniki in njihova dela so v tem času šli skozi ves proces od ustvarjanja kipa v glini do končnega izdelka v bronu. V tem procesu sta bila nepogrešljiva tudi mojstra iz Madžarske, livar Tróznai István in cizelir Gere László, nad vsem pa je že tradicionalno bdel strokovni vodja kolonije Franc Gerič, sicer upokojeni dolgoletni direktor GML. Ustvarjalni proces so umetniki in mojstri zaključili v livarni v Čentibi, povejmo, da je lendavska kolonija edina pri nas, če ne v Evropi, ki se lahko pohvali s tem, da ima svojo lastno livarno. K temu je treba dodati še obdelavo skulptur, tako imenovano cizeliranje, po želji patiniranje in za konec še loščenje.

Zdaj so novonastale skulpture končno nared in pripravljene, da postanejo del stalne zbirke v razstavnem prostoru na podstrešju lendavskega gradu, ki nastaja že skoraj pet desetletij, kolikor pač traja kolonija odlivanja v bron. Tako se bodo dela letošnjih udeležencev pridružila več kot 120 skulpturam, nastalim na prejšnjih kolonijah in  dopolnila to edinstveno zbirko, ki raste in se bogati z vsako novo kolonijo.

Hkrati pa so na včerajšnjem odprtju, mestu predali tudi tri skulpture, ki so nastale v sklopu 23. mednarodne likovne kolonije mladih umetnikov LindArt in že krasijo mestni park. Letošnji LindArt je bil zasnovan nekoliko drugače kot prejšnja leta, k sodelovanju so bili povabljeni mladi kiparji iz več Evropskih likovnih akademij, ki so v Lendavi ustvarjali po en mesec, pod budnim očesom svojega mentorja. Ustvarjena dela bodo odslej razstavljena v mestnem parku v Lendavi. Svoja dela so k podobi parka prispevali Gyurcsovics Mihály, Petja Novak in Sárkány Balázs.

Likovno kolonijo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS Slovenije, Občina Lendava, Daihen Varstroj d.d., Zavod za gradbeništvo Slovenije, Filc d.o.o.