Sveže

FOTO: Na nogometnem igrišču v Dolini pri Lendavi bo danes prvič zasvetila žarnica, katero ne bo poganjal agregat

Današnji dan je, bi lahko rekli, nekakšna prelomnica za Dolinčane. Danes, ko se ob tamkajšnjem nogometnem igrišču odvija vaški dan, bodo naprave, ki jih poganja elektrika, napajane iz električnega omrežja. Električni tok je že včeraj prvič stekel po na novo položenem 270 metrov dolgem podzemnem kablu, katerega položitev in nabavo je financirala Občina Lendava.
Pred slabim desetletjem je nogometno društvo Zvezda iz Doline pri Lendavi dobilo vodovod, včeraj pa je na tamkajšnje nogometno igrišče “prišla” še elektrika. V minulih dneh so delavci podjetja Elmond iz Lendave v pripravljeno izkopano jamo dolgo 270 metrov položili cev, v katero so včeraj umestili kabel ter ga povezali na električno omarico pri Pomurski avtocesti. Ob tamkajšnjem nogometnem igrišču je tako sploh prvič elektrika, na voljo pa je tako enofazni kot trifazni električni tok. V tem trenutku je sicer priklop izveden preko prireditvene oz. gradbene omarice, ki se nahaja ob objektu nogometnega društva (gre za začasni priklop), že v naslednjih dneh ali tednih pa bodo poskrbeli za stalni priklop na objekt.

Rešitev je bila občinska električna omarica, za katero pa so mislili, da je v lasti DARS-a

“Nogometno in turistično društvo iz Doline pri Lendavi organizirajo na tem čudovitem mestu pod več stoletnimi hrasti dobre in kakovostne prireditve ter tekmovanja. Na to težavo so me tamkajšnji krajani opozorili že večkrat in tudi sam sem želel, da to težavo s sodelavci na Občini čim prej rešimo. Prav mojim sodelavcem, ki so delali na tem projektu, se moram zelo zahvaliti. Podjetje Elektro Maribor smo zaprosili, da nam predstavijo pogoje in možnosti za priklop omenjenega objekta na elektriko. Na Občino smo tako čez čas prejeli elektronsko sporočilo, da ima Občina Lendava v tem delu, če sem natančen ob avtocesti (podvoz) svojo električno omarico, česar pa nismo vedeli in smo sprva bili zelo presenečeni.

Odločili smo se, da je torej priklop potrebno izvesti praktično nemudoma, saj preprek več ni bilo. V prihodnje bo sicer potrebno glavni vod, ta je dolg slaba 2 kilometra in vodi iz transformatorske postaje bencinskih servisov v Pincah nekoliko ojačati, a je to že slajša težava, saj je pomembno, da je sedaj tam elektrika. Elektrika je seveda danes zelo pomembna dobrina in da je tam ni bilo vse do leta 2023 si praktično ne moremo predstavljati. V kolikor bi bil že prej opozorjen da imamo tam (pri podvozu) električno omarico, bi elektriko seveda uredili že prej. A ne glejmo nazaj, glejmo naprej. Sam osebno sem zelo vesel, da smo lahko pomagali, da smo lahko to uredili, saj se v Dolini trudijo, delajo in organizirajo prireditve v svojem prostem času,” je dejal župan Občine Lendava, Janez Magyar.

Elektriko dobili po 75. letih od ustanovitve nogometnega društva

Nogometno društvo Zvezda Dolina spada med najstarejša nogometna društva v Občini Lendava in letos obeležujejo 75. obletnico nastanka. “Med tem časom je klub doživljal vzpone in padce, vendar ena stvar pa se ni spremenila nikoli in to je borba ter ljubezen do kluba, kar so člani desetletja izkazovali z vloženim trudom. Našemu nogometnemu društvu desetletja nista bila zagotovljena niti osnovna pogoja, brez katerih si dan danes ne moremo predstavljati življenja, to sta vodovod in elektrika. Vodovod smo dobili oziroma si priborili pred okrog devetimi leti in od takrat smo aktivno delali na tem, da dobimo še elektriko. No, pa nam je le uspelo.

Desetletja smo se ukvarjali s težavami kot so … ali imamo na igrišču gorivo za agregat, kdo ga bo po uporabi pospravil, kdo bo ohladil pijačo in jo torej že hladno prinesel na nogometno igrišče, kako zalivati nogometno igrišče brez električne pumpe in podobno … Sedaj je to za nami. Na dejstvo, da nam je to uspelo urediti med mojim predsedovanjem sem zelo ponosen, a to ni zgolj moja zasluga, na tem smo delali prav vsi kateri imamo Zvezdo v srcu. Ob tem pa se je seveda potrebno zahvaliti tudi našemu županu gospodu Janezu Magyarju, ki nas je uslišal in uvidel kako pomembno je to za našo skupnost. Tako je s pravim pristopom pomagal doseči verjetno enega izmed največjih zmag v zgodovini našega društva. Sedaj nam idej in motivacije za naprej ne manjka, končno z vsemi pogoji,” pa je dejal predsednik nogometnega društva Zvezda, Erik Gal.