Ostalo

FOTO: Mostje: Kdo je kar pred naseljem odvrgel kup smeti?

Na naše uredništvo so se včeraj obrnili nekateri prebivalci naselja Mostje pri Lendavi, ki so ogorčeni nad ravnanjem neodgovorneža, ki je pred omenjenim naseljem neodgovorno odvrgel kup smeti.

V gozdovih, ob cestah, travnikih in na pešpoteh ljudje še vedno puščajo razne smeti, predvsem plastiko, ki v naravo ne spada. Mnogi se upravičeno sprašujejo, kaj se dogaja v glavah ljudi, ki zavestno odpadke odvržejo v naravo in katere očitno niti malo ne zanima, da je takšno početje zelo napačno. No, nekaj takega se je v teh dneh pripetilo v Mostju, ko je neznanec v naravo pred naseljem odvrgel plastični odpad, kartonaste škatle, tekstil, obutev in celo kose pohištva.

“Prebivalci, ki smo to videli, smo vsi zelo ogorčeni in zgroženi nad takšnim početjem. Želeli bi, da se takšna dejanja strogo kaznujejo. Prav za ta namen, so ob križišču v naselje Banuta postavljeni zabojniki, zato ni nikakršne potrebe in razloga po tem, da bi kdorkoli smeti odlagal na tuje zemljišče, ki je sicer last članov gozdne urbarialne skupnosti,” so ogorčeni krajani. Smeti je sicer včeraj po obvestilu krajanov odstranila pristojna služba.

Kaj lahko naredimo?

Najboljše je takšno odlaganje odpadkov prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam ali o tem obvestiti javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. Obvestite lahko tudi občinsko redarstvo ali občinsko inšpekcijsko službo. Zagrožene kazni za takšno početje, če je storilec seveda izsleden, niso majhne, osebo pa lahko doleti tudi kazenski pregon.