Ostalo

FOTO: LindArt junior: Priložnostna razstava nastalih del

V Lendavi je v minulih dneh potekala že 22. Mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov LindArt, ki traja do 15. julija in na kateri je letos sodelovalo šest umetnikov iz Hrvaške, Madžarske, Srbije in Slovenije. Novost letošnjega LindArta je bila kolonija LindArt junior, ki temelji na grafičnih tehnikah. V njenem okviru je ustvarjalo devet udeležencev iz 6. do 9. razreda DOŠ I Lendava. Obe koloniji sta se odvijali na nekdanji DOŠ II Lendava, kjer je bila včeraj, na dan zaključka kolonije LindArt junior, ob 20. uri tudi priložnostna razstava nastalih del. Razstavo je odprla umetnostna zgodovinarka dr. Katarina Mohar.
Udeleženci 22. LindArta so Ivana Bajcer iz Hrvaške, Laura Hosszú z Madžarske, Alja Košar in Maša Mlinarič iz Slovenije, Mario Romoda s Hrvaške in Suzana Vulović iz Srbije, ki ustvarjajo pod umetniškim vodstom Dubravka Baumgartnerja iz GML. Na LindArt junior pa so sodelovali šestošolci DOŠ I Lendava Luka Činč, Lana Čizmašija, Lea Goričanec, Črtomir Kelenc, Rory Milaković in Tija SakačNejc Nagy iz sedmega razreda DOŠ I Lendava ter Rika Milaković in Jan Nagy iz devetega razreda DOŠ I Lendava. Njihova mentorica je Dora Bakek iz Hrvaške.

LindArt je poseben po ustvarjanju v parih, likovni umetniki namreč običajno ustvarjajo samostojno v svojih ateljejih in niso vajeni timskega dela, na koloniji LindArt pa vsak izžreba svojega umetniškega partnerja. Tako se preizkusijo v delu v tandemu, ki terja od njih obilo inovativnega razmišljanja in ustvarjalnosti. Nekateri pari so nad izkušnjo tako navdušeni in kompatibilni, da tudi kasneje sodelujejo in skupaj razstavljajo. Namen delavnice LindArt junior pa je tudi iskanje talentov – morda je med mladimi ustvarjalci kakšen bodoči akademik ali likovni pedagog.

Doslej se je kolonije udeležilo nekaj več kot 120 mladih ustvarjalcev iz različnih koncev sveta: Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Italije, Romunije, Avstrije, Francije, Izraela, Poljske, Čila, Španije, Nemčije, Irske, Kanade, Brazilije, Latvije, ZDA, Japonske, Singapurja, Moldavije, Tajske, Argentine, Velike Britanije itd.