Ostalo

FOTO: Koncert Beethovnovih del v jazz izvedbi

Včeraj zvečer, po opravljeni slavnostni seji občinskega sveta s podelitvijo priznanj in plaket v sinagogi, se je v Gledališki in koncertni dvorani odvil koncert Beethovnovih del v jazz izvedbi, tria Sárik Péter.

Glasbena zasedba Sárik Péter Trió je pod taktirko jazz pianista, skladatelja in učiteljaPetra Sárika nastala leta 2006, v sedanji zasedbi pa deluje od leta 2012, ko sta se mu pridružila Tibor Fonay (bas kitara, kontrabas) in Attila Gálfi (bobni). Zasedba je hitro postala ena vodilnih jazz skupin na Mad­žarskem, ki pogosto sodeluje tudi z drugimi glasbeniki. Do sedaj so izdali štiri albume; album z naslovom Jazz Request Show je prejel nagrado za najboljši madžarski album leta 2014.

Sarik Péter Trió x Beethoven

Njihov zadnji projekt je priredba skladb vrhunskega skladatelja Ludwiga Van Beethovna, ki so jih prilagodili svojemu stilu in izvedbi. Na koncertih izvajajo odlomke iz Beethovnovih simfonij in klavirskih sonat, njegove melodije in harmonije pa kombinirajo z ritmom pop glasbe. Poseben čar njihove izvedbe je v improvizaciji, saj se trio vrača v čase, ko so celo izvajalci klasične glasbe na koncertih improvizirali.

Pomembno vlogo na koncertih igra tudi občinstvo, saj trio izvede evropsko himno Odo radosti s pomočjo poslušalcev.