Sveže

FOTO: Ivan Koncut na Dvojki predstavil svoj drugi roman

Minulo sredo je Ivan Koncut, upokojeni učitelj športne vzgoje na Dvojezični osnovni šoli 1 Lendava in aktualni podžupan Občine Lendava predstavil svoj drugi roman, z naslovom Štefanova dolga pot. Spomnimo: Prvi roman je Koncut predstavil v lendavski knjižnici, v jeseni leta 2019 in sicer z naslovom Let v svobodo. Dogodek je organiziral JSKD, območna izpostava Lendava.
Dvorana Zveze kulturnih društev Lendava na Glavni ulici 2 je minulo sredo bila prizorišče predstavitve novega romana Ivana Koncuta iz Lendave, z naslovom Štefanova dolga pot. Dogajanje romana se začne v vasici Kobilje. Glavni lik je neugnan mladenič Štefan, z vsemi žavbami namazan, ne ravno navdušen nad učenjem. Pri mojstru Kozarju iz Lendave se uči za kleparja, poleg dela pa si občasno privošči tudi kakšno vragolijo, za katero je prepričan, da jo tudi primerno zgladi. Nasprotnega prepričanja pa so predstavniki oblasti.

Zgodba je resnična, z nekoliko pisateljeve domišljije

“Predstavitev prvega romana sem imel leta 2019 in sicer v lendavski knjižnici. Od tistega časa pa vse do današnjih dni, bi lahko rekel, je nastajal omenjeni novi roman, ki ima okrog 200 strani. Zgodba o Štefanu, ki sem ga sicer poznal, je resnična z nekoliko dodane domišljije. Zakaj z nekoliko domišljije? Napisana je bila namreč po spominu in ker vemo, da spomini vse bolj bledijo, jo je nekako bilo potrebno ustrezno izpeljati. Torej gre za neke minimalne dodatke po lastni presoji.

Lahko bi rekel, da je omenjeni roman na nek način nadaljevanje prvega in se tiče migracij. V prvem romanu je bila migracija politična, v tem drugem pa ekonomska migracija. Že sicer pa je sam lik zanimiv in sem ga opisal kolikor se ga je dalo. Zaenkrat odzivi niso slabi. Nekaj je za nami potrebno pustiti. V delu zgodbe se najde Lendava, Kobilje, zapor na Dobu in Francija,” nam je dejal Koncut. Štefan je sicer žal že pokojni. Skorajda celotno svoje življenje je, po pobegu, živel v Franciji in tam je tudi umrl.

Z avtorjem se je pogovarjal pesnik, pisatelj in urednik Robert Titan Felix. Za glasbene vložke sta poskrbela violinist Peter Koša in pianist Emil Pal.

O avtorju

Ivan Koncut se je rodil 7. maja 1954 v Čakovcu. Osnovno in srednjo šolo je končal v Lendavi, nato pa nadaljeval izobraževanje v Ljubljani na Fakulteti za šport. Po končanem študiju se je kot predmetni učitelj športne vzgoje zaposlil v domačem kraju, in sicer na Dvojezični osnovni šoli 1, kjer je poleg dela z učenci organiziral tudi večja športna in rekreativna tekmovanja. Sodeloval je v strokovnih revijah, tudi pri reviji Lindua. V življenju je Ivan srečeval različne ljudi, slišal veliko njihovih zgodb in prigod. Odločil se je, da bo pričevanja prenesel na papir. Tako je leta 2019 izdal svoj prvi roman Let v svobodo. Sedaj že upokojen učitelj športne vzgoje je s svojimi zapisi nadaljeval in nastal je še en roman z naslovom Štefanova dolga pot.

FOTO: Tomaž Galič