Sveže

FOTO: Gasilci iz Žitkovcev bogatejši za gasilsko vozilo GVV-1

V Žitkovcih že več kot 80 let uspešno deluje gasilsko društvo. Po nekaj letih se je gasilcem uresničila dolgoletna želja po sodobnem orodnem gasilskem vozilu. Tako so navezali stike in od gasilskega društva Podsmreka pri Ljubljani kupili rabljeno, a obnovljeno gasilsko vozilo.

Za društvo je to velika pridobitev. Osrednje praznovanje ob prevzemu in blagoslovu gasilskega vozila GVV-1 je bilo pri gasilskem domu v Žitkovcih. Praznovanja so se poleg domačinov, udeležili gasilci iz sosednjih gasilskih društev, slovenska vojska in policija. Pred uradnim začetkom gasilske slovesnosti je Ludvik Horvat s staro gasilsko trobento v gasilski zbor poklical vse gasilce z gasilskimi prapori. O pomenu novega gasilske pridobitve je zbranim nekaj besed namenil predsednik PGD Žitkovci, Franc Felšö. Gasilcem in gasilskemu društvu pa je lepe želje in da bo gasilski avto varno služil svojemu namenu, le za vaje in tekmovanja, manj pa za druge gasilske potrebe, kot so požari, poplave in druge elementarne nesreče, zaželel župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar. Gasilci so vozilo kupili ob pomoči občanov, donatorjev, sponzorjev in občine Dobrovnik za kar so odšteli nekaj več kot devet tisoč evrov. Gasilsko vozilo GVV-1, ki je opremljeno z rezervoarjem za 300 litrov vode, ostalo gasilsko opremo in reševalno premično lestvijo v primeru reševanj ob požarih iz višin. Šofer gasilskega vozila, ki so ga gasilci na svečanosti predali svojemu namenu v uporabo je Ernest Prešpenger, ki je vozilo tudi »krstil« s šampanjcem. Ob gasilskem prazniku je društvo najzaslužnejšim gasilcem podelili jubilejne gasilske značke za več letno delo v društvo. Blagoslov vozila je opravil župnik župnije Dobrovnik mag. Simon Štihec, ki je prav tako gasilcem čestital k novi pridobiti.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/113431614612884969612/albumid/6295527046756237713?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]

Jože Žerdin