Ostalo

FOTO: Galop v Budimpešti: Pomurje/Slovenijo zastopali: Göntér, Horváth, Biro, Somi in Borko

Letošnji nacionalni galop, ki se je odvijal minuli vikend v Budimpešti, je bil že deseti zapovrstjo. Mednarodna konjeniška prireditev na Trgu herojev v madžarski prestolnici ima dolgoletno tradicijo in pritegne pozornost številnih obiskovalcev ter medijev. Barve Slovenije oziroma Pomurja so branili tudi tukajšnji tekmovalci.
Obiskovalcem je letošnja jubilejna prireditev ponujala bogato paleto programov in vrtoglave dirke. Nacionalni galop je praznik madžarskih mest in vasi. Cilj prireditve je oživiti nacionalno konjeniško tradicijo, jo obogatiti z novimi vsebinami in ustvariti velik kulturni festival. Na konjeniške dirke z zgodovinskim pridihom se jahači s svojimi konji pripravljajo več tednov, celo mesecev. Na posebej oblikovani peščeni stezi se je letos nacionalne galopske dirke udeležilo 72 naselij.

Peščeni oval dolžine 450 metrov se nahaja tik ob gledalcih, ki ob tem lahko občutijo dir konja na le nekaj metrov. Takšne konjeniške prireditve ni nikjer na svetu, konjeniška dirka pa se odvija v narodnih nošah husarjev. Dirke potekajo na podlagi šestnajstih predkvalifikacijskih prireditev. Ena izmed njih je bil tudi Pomurski galop. Iz te naše prireditve so se, spomnimo, štirje uvrstili v Budimpešto:

– Dolga vas: Biro Jožef
– Hodoš: Somi Erik
– Petišovci: Horváth Jožef
– Lendava: Gönter Aleksander
– Ob tem seveda velja omeniti tudi zmagovalca slovenskega galopa, Božidarja Borka, ki je prav tako romal v Budimpešto.

Minuli galop v Budimpešti si je ogledalo okrog 110.000 obiskovalcev. Tekmovalci so se najprej v dvanajstih skupinah po šest pomerili med sabo, dva najhitrejša pa se uvrstita v nedeljski polfinale.

Uvrstitve

Biro Jožef je s konjem Inferno iz Petišoovcev zasedel 6. mesto, kar pomeni, da se ni uvrstil naprej. Enaka usoda je čakala Somi Erika s kobilo Rito iz reje Biro v Dolgi vasi. Jožef Horváth je s petletnim Korax Roven Zsonglorom zasedel 3. mesto. Gönter Aleksander je s konjem Cross`n Dreams zasedel 5. mesto. Božidar Borko se izmed dvanajstih povabljenih držav ni uvrstil v finale. V svoji skupini je zasedel 6. mesto. Vsi tekmovalci so letos bili boljši za tri sekunde.

Poleg konjskih dirk je za obiskovalce na aveniji Andrássy organiziran rokodelski sejem ter izredno bogata gastronomska ponudba. Vsako naselje, vsaka država udeleženka ima svojo stojnico na kateri predstavlja svojo državo z različno značilno hrano, turističnimi informacijskimi brošurami, letaki in reklamnimi materiali. Tudi naši tekmovalci so letos uspešno predstavljali svoj kraj in državo.

Foto: Ladislav Šabjan
Tekst: Jožef Horváth, Gabriela Sobočan