Sveže

FOTO: Državni sekretar za cerkvene in narodnostne odnose madžarske vlade Miklós Soltész v Prekmurju

Včeraj je območje Prekmurja (Lendavo, Dobrovnik, Beltince, Turnišče in Mursko Soboto) obiskal Miklós Soltész, državni sekretar za cerkvene in narodnostne odnose Madžarske. Tukaj se je srečal s predstavniki lokalnih in verskih skupnosti.
V Prekmurju se je srečal z Lendavskim županom Janezom Magyarjem, škofom Petrom Štumpfom in evangeličanskim škofom Leonom Novakom, z reformatorskim duhovnikom Tamásom Bódisem, z dobrovniškim župnikom Simonom Štihcem in lendavskim Martinom Dolamičem Konradom. Srečal se je tudi s predsednikom sveta PMSNS Ferencem Horváthom, z madžarskim veleposlanikom Andorjem Dávidom, z generalnim konzulom Madžarske Máthém Lászlóm ter z narodnostno zagovornico Slovencev na Madžarskem Eriko Kissné Köles.

Miklós Soltész, državni sekretar za cerkvene in narodnostne odnose Madžarske se je najprej odpravil v prostore Občine Lendava, na Glavni ulici 20, kjer je opravil posvet s predsednikom sveta PMSNS Ferencem Horváthom, ter lendavskim županom Janezom Magyarjem.  Po ogledu Jakobove hiše ter župnijske cerkve sv. Jakoba v Dobrovniku se je vrnil v Lendavo, kjer si je ogledal dela v sklopu obnove lendavske župnijske cerkve sv. Katarine Aleksandrijske, katere obnovo med drugim sofinancira tudi vlada Madžarske. Ta je dejal, da ob sprejetju odločitve o sofinanciranju obnove cerkve v Lendavi niso vedeli, kake težave se bodo pojavile zaradi pandemije, dejal pa še je, da bodo financirali obnovo ene izmed cerkva v bližini Petrinje na Hrvaškem, ki je bila porušena v lanskem decembrskem potresu. “Cilj je krepiti sodelovanje med Slovenci, Madžari in Hrvati,” je dejal.


FOTO: Miklós Soltész