Sveže

FOTO: Dr. Igor Šoltes, Evropski poslanec, na obisku v Lendavi

Včeraj popoldne je evropski poslanec dr. Igor Šoltes v sklopu delovnega obiska v Prekmurju obiskal tudi Lendavo. Evropski poslanec se je ob tej priložnosti sestal z županom Občine Lendava, mag. Antonom Balažkom, obiskala sta razgledni stolp Vinarium in se kasneje podala na Pince-Marof, kjer sta si ogledala tamkajšnji muzej Istranov in Primorcev.

Ogledali ste si razgledni stolp Vinarium. Kako se vam zdi?

“Zelo zanimivo. Moram reči, da tako visoko v tem delu Slovenije še nisem bil. Pogled je fantastičen, vidita se dve državi, vidi se, kako se ravninski del počasi dviguje v gričevnatega. Predvsem se mi zdi, da je tukaj idealen prostor za razvoj trajnostnega in zelenega turizma, zlasti v smislu kolesarstva in da je ogromno potenciala za razvoj vetrne energije. Te potenciale je potrebno izkoristiti in mešanica takih virov energije s trajnostnim turizmom, je po moje najboljša pot do ohranjanja tukajšnje narave za nadaljnje rodove. S tem lahko kreiramo dobro infrastrukturo in nova delovna mesta.”

Srečali ste se z županom Balažkom. O čem je tekla beseda?

“Beseda je tekla predvsem o tem, da si občina drzne in upa kandidirati za EPK in mislim, da je to sožitje skupaj z vsemi tukajšnjimi narodi v času vseh teh radikalizmov, to, kar ta kraj potrebuje.”

Danes ste na obisku v Pomurju. Gre za regijo z najnižjimi plačami in najnižjim standardom v Sloveniji. Kakšne možnosti vidite tukaj?

“Pomembno je sodelovanje vseh teh mikro občin. Če že država kaže tak odnos do tukajšnjega območja, je pač potrebno vzeti usodo v svoje roke, tudi s prijavljanjem na razne evropske projekte, zlasti na področju turizma in s področja določenih virov za infrastrukturo. Zanašati se samo na operativne programe in na financiranje s strani države, ni dobro. Vsekakor je vaš kraj raj za pametne investicije.”

Danes je bil uveden vnovičen nadzor na zunanjih mejah EU. Vaš komentar?

“Mislim, da nas bo glava še zelo zelo bolela. Sam sem na to opozoril tudi v govoru v evropskem parlamentu. Ukrep je pre-nesorazmeren. Na tak način si ne predstavljam turistične sezone in ne trpljenja ljudi na mejnih prehodih. Že danes se moramo pripraviti na dolge kolone, tako z infrastrukturo, vodo, prvo pomočjo, ljudmi oskrbe, dehidriranimi, bolnimi, otroki, … Globoko sem prepričan, da s takim pristopom ne bomo rešili vojne proti terorizmu.”