Sveže

FOTO: Deseto srečanje lastnikov starodobnih vojaških vozil

Deseto srečanje lastnikov starodobnih vojaških vozil “Pomurje 2018” je na skrajnji severovzhod države pritegnilo okoli 60 jeepov in motorjev z več kot 120 voznikov in sopotnikov.
Tudi letos je drugi junijski konec tedna, med drugim, minil v znaku tradicionalnega, letos že jubilejnega, 10. mednarodnega srečanja starodobnih vojaških vozil “Pomurje 2018,” ki ga tradicionalno vsako leto pripravlja JEEP club – Veteran Murska Sobota,  Udeleženci izjemno zanimivega dvodnevnega srečanja, ki se ga je udeležilo rekordnih 60 starih avtomobilov in motorjev z okoli 120 voznikov in sopotnikov iz Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske, so po lepem sobotnem in nedeljskem vremenu uživali v dvodnevnem potepanju po Pomurju in na jugovzhodu avstrijske Štajerske. Srečanje so s krajšo slovesnostjo začeli v Murski Soboti, ko so se najprej zbrali na parkirišču pred trgovskim centrom BTC City, kjer so se pokazali in predstavili množici obiskovalcev, predvsem tistih, ki so zaljubljeni v starodobna vozila. In prav vsi, ki so si ogledali “vojaške oldtimerje,” ki večinoma izvirajo iz štiridesetih let prejšnjega stoletja (začetek 2. svetovne vojne), so bili dejansko navdušeni.

Vozila izpred druge svetovne vojne, pa vozila, ki so bila uporabna med drugo svetovno vojno in po njej, so bila prava paša za oči in dušo. Vsi so si jih ogledali dokler so udeleženci potepanja zaužili pravi “vojaški pasulj.” Mnogi, ki so si vozila ogledali se niso mogli načuditi kako so po 73 letih od druge svetovne vojne vojaška vozila, ki so se uporabljala v času 2. svetovne vojne za vojaške namene, sedaj pa v miroljubne namene, še tako ohranjena. Čeprav so nekateri hudomušno dejali, da so “Trumpovi zasedli Pomurje in avstrijsko Štajersko,” je tudi 10. mednarodno srečanje vojaških vozil bilo namenjeno za miroljubne namene, predvsem kot opozorilo ljudem, da je bila vojna velika morija, ki je zahtevala veliko smrtnih žrtev, tudi v Pomurju, kakor v svetu. Člani kluba so s svojim opozorilom dali vedeti, da se kaj takega več ne bi nikoli zgodilo. Ljudje so ob pogledu na vojaška vozila obujali spomine, kaj se je tisti čas dogajalo, ko je Pomurje zavzel vojaški okupator. Za to priložnost so se udeleženci srečanja vojaških vozil tudi oblekli v tisti čas ustrezna vojaška oblačila, kar je dalo pomen in čar srečanju. Vozniki ter sopotniki vseh mogočih rodov in vojaških činov, tudi oficir in vojak nemškega Wehrmachta sta paradirali med njimi in na začetku mrko, pozneje pa z vedno bolj veselim nasmeškom gledala sovrage z onstran oceana. Kolona s poveljujočim, predsednikom soboškega kluba Štefanom Jančaričem v uniformi ameriškega generala s kubanko v ustih, se je na začetku dvodnevne krožne poti po Pomurju in sosednji Avstriji, po panoramski krožni vožnji po Murski Soboti, odpravili proti Gornji Radgoni, kjer se je čas vsaj za kratek čas vrnili v preteklost.

Prav v Gornji Radgoni so udeleženci, na reki Muri prečkali državno mejo in odšli na obisk severnim sosedom, kjer so se peljali ob Muri navzgor, do Halbenraiona in znanih ribnikov ob avstrijskem Liebmann–see. Ogledali so si tudi znameniti muzej Ratschendorf (Račja vas), nato pa se med Mureckom in Tratami, čez Muro spet vrnili v Slovenijo. Najprej so se ustavili in okrepčali na turistično rekreacijskem središču in ribnikih v Gornjem Konjišču v Apaški dolini, nato spet nazaj v Gornjo Radgono, pa spet čez Sveto Ano v Avstriji, do slovenske Sotine, kjer so si ogledali “čebelji gradič” turistične kmetije Kiselak. Sledila je vožnja skozi Kuzmo, Dolič, Ženavlje, Šulince, Adrijance in Šalovce, do Hodoša, cilja prvega dne, kjer so pripravili tudi skromno slovesnost ob 10. obletnici Jeep kluba “Veteran” Murska Sobota, nato pa druženje in nočitev.

Naslednji dan, v nedeljo je udeležence spet čakal pester dan, saj so se pred zaključkom srečanja v Gostišču Gaj v Odrancih, odpravili še na ogled kmetije Korenika v Šalovcih in medičarstva Celec v Ratkovicih, medtem ko so v Panovcih okušali vina vinske kleti Štefana Vereša. In prav vsi so bili izjemno zadovoljni, poslovili pa so se z obljubo, da prihodnje leto pridejo spet in takrat se bodo potepali po nekoliko spremenjeni trasi. Sicer pa, po besedah predsednika Jeep Kluba Veteran Murska Sobota Štefana Jančariča, se srečanj skozi vsa ta leta udeležujejo tako starejše generacije kot tudi tisti malce mlajši, ki jih tovrstno ohranjanje spomina na starodobnike in vojaško opremo zanima in bodo vse skupaj prenašali naprej.