Sveže

FOTO: Dejan Vučak iz Dolgovaških goric 100. dal kri!

Dejan Vučak iz Dolgovaških goric je včerajšnji dopoldan v murskosoboški enoti Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, ki se nahaja v Splošni bolnišnici Murska Sobota, v svojem 47. letu starosti že stotič dal kri. V praksi to pomeni, da je daroval že 50 litrov te življenjsko pomembne tekočine, za kar mu je po uspešnem stotem darovanju zahvalo izreklo tudi vodstvo murskosoboške bolnišnice.
Darovanje krvi je zagotovo eno najbolj plemenitih dejanj, ki ga lahko vsak zdrav posameznik izvede. S tem pomaga vsem, ki brez darovalcev, brez krvi, ne bi preživeli. Včeraj so v Enoti transfuzijske dejavnosti Murska Sobota, Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor gostili krvodajalca stokratnika. To humano dejanje je že stotič opravil Dejan Vučak iz Dolgovaških goric. Dejan Vučak se za to gesto odloči štirikrat letno.

Kot je Vučak dejal za naš spletni portal, je kri prvič daroval leta 1993 in sicer tik pred odhodom na služenje vojaškega roka. K temu plemenitemu dejanju ga je vzpodbudil oče, ki je tudi sam krvodajalec. Slednji žal krvi več ne more darovati zaradi starosti, njegov “števec” pa se je ustavil pri številki 98. Sam je kri prvič daroval leta 1945. Kot je dejal Dejan Vučak, mu krvi zaradi dela na terenu vedno ni uspelo oddati štirikrat letno, a je možnost izkoristil takoj, ko se je vrnil domov.

Kot je še dejal, je v vseh teh letih bil zavrnjen zgolj enkrat in še to zaradi tega, ker od zadnjega darovanja krvi ni minilo dovolj časa. Kot pravi, težav zaradi tega nikoli ni imel. Ob tem je Vučak včeraj s seboj pripeljal sodelavca, ki je prvič daroval kri.