Sveže

FOTO: Dan spomina na žrtve holokavsta

Včeraj je minilo 79 let od dne, ko so se začele množične deportacije Judov iz Prekmurja, in tako kot vsako leto so se tudi letos poklonili žrtvam nacističnega genocida s polaganjem vencev na judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi, ob tem pa v lendavski sinagogi predstavili tudi dve novi publikaciji, povezani s temo judovstva v Lendavi.
S položitvijo vencev k spomeniku na judovskem pokopališču v Dolgi vasi so se žrtvam poklonili župan Občine Lendava Janez Magyar, konzulka Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi dr. Anita Czikó, direktor Centra za judovsko kulturno dediščino Sinagoga Maribor Boris Hajdinjak, predstavnica Judovskega združenja Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov Sara Božanić, podpredsednica Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Judit Vida Törnar in Mihael Šooš, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti.

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta smo javnosti predstavili dve tiskani izdaji, povezani s temo judovstva v Lendavi in sicer: 

  • Vrnitev domov: zgodbe stolpersteinov lendavskih judovskih družin, avtorja Borisa Hajdinjaka in
  • Nikoli ne smemo pozabiti – v spomin in opomin na holokavst ter za spodbujanje strpnosti in solidarnosti v EU – zbornik besedil konference v okviru projekta Never Forget.

Spomnimo: 26. aprila 1944 so v lendavski sinagogi zbrali 112 Judov in jih preko Čakovca in Nagykanizse poslali v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Od omenjenih 112 jih je živih ostalo 8.

Na predstavitvi so sodelovali župan Občine Lendava Janez Magyar, direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, direktor Centra za judovsko kulturno dediščino Sinagoga Maribor Boris Hajdinjak in vodja projekta Never Forget za Občino Lendava Tanja Šimonka.

FOTO: Tomaž Galič