Sveže

FOTO: Dan madžarske kulture: Podelili najvišja priznanja s področja narodnostne kulture za letošnje leto

Minuli sobotni večer, na predvečer dneva madžarske kulture, so v okviru slavnostnega programa v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi podelili najvišja priznanja s področja narodnostne kulture za leto 2023.
Program je z recitacijo himne ob 200 obletnici le-te otvorila Ilona Szekeres Zadravec. Za tem je imela slavnostni govor Krisztina Csibi, direktorica zavoda Hiše madžarov, v kateri je izpostavila 200. obletnico rojstva Imreja Madácha in Sándorja Petőfija ter himno Ferenca Kölcseyja, ki jo je napisal pred 200 leti. Slednja seveda ni pozabila niti na ustvarjalce iz Premkmurja ter pomena ohranjanja kulture.

Po govoru Judite Vida Törnar, predsednice sveta ZKMN, Dušana Orbana, predsednika sveta PMSNS, in Ferenca Horvátha, poslanca v Državnem zboru, so podelili priznanja za leto 2023 naslednjim nagrajencem:

  • Béli Bokoru – prejel je posebno kulturno priznanje Györgya Zale
  • Jánosné Anduska in Lajosné Orbán – zahvalna listina
  • Petru Šoošu – kulturno priznanje Györgya Zale za mladinsko delo
  • Anni Car – kulturno priznaje Györgya Zale za življensko delo
  • László Bacsi – kulturno priznaje Györgya Zale

V slavnostnem programu so prisotni lahko prisluhnili Monti čardašu v izvedbi Laure Pál in njenega očeta Emila, z igranjem na kitaro in petjem pa je k programu doprinesla Lucija Šetar. Na koncu je zaplesala komorna plesna skupina Mecsek iz Pečuha ob glasbeni spremljavi Tenkes Zenekar, ki so predstavili plese raznih madžarskih pokrajin. Slovesnost se je zaključila s pogostitvijo v avli gledališča.

FOTO: Tomaž Galič