Sveže

Borci in simpatizerji so se spomnili 79-letnice zbora aktivistov OF za Prekmurje

Letos mineva 79 let od kar so se v gozdičku pri gramoznici med naseljema Trnjem in Odranci, 30. avgusta leta 1941 na organiziranem zboru zbrali aktivisti  in simpatizerji OF za Prekmurje. Na tem mestu je postavljeno spominsko obeležje zgrajeno iz betonskih stebrov, za katero skrbi obeležje skrbi občina Črenšovci.
V spomin na tisti dogodek v času druge svetovne vojne, ki je bil usoden za slovenski narod in slovenski jezik, so se ob obeležju zbrali člani krajevnih organizacij Zveze borcev za vrednote NOB Lendava, Turnišče, Velika Polana, Dobrovnik in Črenšovci – Odranci in sosednjih občin. Slovesni dogodek ob obeležju sta pripravili Območno združenje Zveze borcev za vrednote NOB Lendava in Krajevna organizacija zveze borcev za vrednote NOB Črenšovci – Odranci.

Zbranim sta nekaj besed o zgodovinskih dogodkih spregovorila predsednik Območnega združenja Zveze borcev za vrednote NOB Lendava Jože Vidič in županja občine Črenšovci Vera Markoja. Dogodek je bil tudi kulturno obarvan sta nekaj skladb zaigrali glasbeni točki Klarisa in Neja Filip, ki sta na flavto in violino zaigrala partizansko pesem “Šivala je deklica zvezdo” in “Venci vejli”- prekmursko narodno ljudsko pesem, borčevske pesmi pa je recitiral član krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Dobrovnik Laci Pavel.

Slavnostni govornik na spominski slovesnosti je bil predsednik krajevne organizacije zveze borcev za vrednote NOB Črenšovci- Odranci Štefan Ftičar, ki je med drugim spregovoril o pomenu dogodka, ki se je zgodil pred 79 leti ob tem spominskem obeležju. Pred 79 leti so borci in simpatizerji OF za Prekmurje z odličnim ne proti sovražniku s strani Nemcev in Madžarov, sklenili, da je organiziral boj proti okupatorju. Proti okupatorju so pripravljali različne sabotaže, proti sovražniku je bila tudi duhovščina in sicer Danijel Halas, Ivan Camplin, Ivan Jerič in drugi duhovniki. Pri domačinih se je tisti čas dvignila zavest, saj so tiskali in metali letake.

Sovražnik je začel imena vasi pomadžarjeval, prepovedana je bila slovenska pesem. Aktivisti so bili študenti in vaški fantje, predvsem z območja Trnja, Dolnje, Srednje in Gornje Bistrice. To je obeležje vsem tistim aktivistom in borcem, ki so ob odločilnem obdobju vedeli kje morajo biti in kakšna je bila naloga v boju proti fašizmu in nacizmu. Šlo je torej za osvoboditev in ohranitev naroda. Pomen dogodka ni bil samo velik za nadaljevanje NOB v Prekmurju, ampak iz njega lahko danes črpamo moč in ideje tistega časa. Letos mineva 75 let od konca druge svetovne vojne, od poraza nacizma in fašizma, ki sta zahtevala ogromno žrtev na bojiščih in v taboriščih. Cilj je bil izbrisati rase narodov, kjer ni bilo mesta za Slovane, Rome in Žide.

Proti sovražniku se je torej odprl tudi preprosti prekmurski človek, med njimi je bil tudi aktiven Štefan Horvat iz Trnja. Vsem je bil edini cilj osvoboditi domovino in ohraniti domači jezik. Velikokrat se ob tem pozablja na vse narodne buditelje in voditelje zgodovine slovenskega naroda in borce iz prve in druge svetovne vojne. Želja krajevne organizacije Zveze borcev za vrednote NOB Črenšovci – Odranci je, da bi se sprejel ustrezen občinski odlok, kjer bi bila občina Črenšovci pokrovitelj obeležja, priključili pa bi še kakšno Osnovno šolo. Do 80. obletnice, ki bo prihodnje leto, naj bi se do takrat postavila spominska tabla z nadstreškom, klopi in zasadilo drevje ter okrasno grmičevje.