Ostalo

FOTO: Bilečanci: V Lendavi se jih je zbralo okrog 120

Minulo soboto so se v Dobrovniku in predvsem v Lendavi mudili člani društva Bilečancev Slovenija. Člani društva Bilečancev so bivši učenci šole rezervnih oficirjev pešadije, ki so v času skupne države služili vojaški rok v znani vojašnici oziroma kasarni Šole rezervnih oficirjev pešadije Bileća.
Členi društva v Sloveniji, zbralo se jih je okrog 120, so svoj sobotni dan pričeli v Dobrovniku, pred zgradbo podjetja Ocean Orchids, kjer je najprej sledilo evidentiranje prisotnih ter malica, za tem pa je sledil pozdrav v imenu gostitelja. Tokrat je to bil prekmurski del društva Bilečancev in hkrati pozdrav župana občine Dobrovnik, Marjana Kardinarja.

Po omenjenem pozdravu in opravljeni malici je sledil odhod v Lendavo. Člani omenjenega društva so si ogledali sinagogo, lendavski grad in se povzpeli na razgledni stolp Vinarium v Dolgovaških Goricah. Nekaj je bilo takih, ki so v Lendavi že bili, spet drugi pa so naš kraj tokrat imeli priložnost obiskati prvič. Med slednjimi je bilo tudi pet članov iz Srbije. Pred razglednim stolpom Vinarium je zbrane pričakalo nekaj dobrot: Pereci, domače lendavsko vino in seveda bograč.

Minula sobota sicer za člane društva Bilečancev ni bila le turistično obarvana, saj je od 15.00 ure naprej v zgornjih prostorih restavracije Troica (Kocet) potekal redni letni občni zbor. Spomnimo: ŠROP Bileća je bila ustanovljena leta 1956 v malem hercegovskem mestu Bileća in je delovala do razpada Jugoslavije. Slovensko društvo ima nekaj čez 400 članov, kar pomeni, da se je v Lendavo odpravil vsak četrti.

Člani društva so pregledali dogajanje in finančno poročilo za leto 2018 in se hkrati seznanili z dejavnostmi v letu 2019. Nekaterim članom so bila predana priznanja in značke, po uradnem delu pa je sledilo kosilo in okrog 18.00 ure povratek domov. Občnega zbora se je udeležil tudi župan občine Lendava Janez Magyar, ki je prisotne pozdravil, povedal nekaj besed o Lendavi in turizmu ter člane društva povabil, da se še kdaj snidejo v Lendavi.