Sveže

FOTO: 3. Otroški kraparski tabor RD Lendava na Bukovniškem jezeru

Minulo soboto in nedeljo je na Bukovniškem jezeru potekal 3. otroški kraparski tabor, ki ga je organizirala kraparska sekcija iz Ribiške družine Lendava. Otroškega kraparskega tabora se je letos udeležilo 17 mladih ribičev.
Z izvedbo 24-urnega kraparskega tabora za mlade ribiče, člani kraparske sekcije Ribiške družine Lendava želijo motivirati mlajše generacije nad športnim ribolovom, ter hkrati vzpodbuditi, da mladi ribiči preživijo več časa v naravi in ob jezerih, ki jih je v Pomurju zelo veliko.

Pred samim začetkom ribolova so po uvodni besedi vodje Kraparske sekcije Lendavske ribiške družine Lendava, Denisom Čolnikom, člani kraparske sekcije pripravili program, skozi katerega so mladi ribiči spoznali Bukovniško jezero, vrste rib v Bukovniškem jezeru in načina športnega ribolova Catch & Release.

Po zajtrku so se mladi ribiči razvrstili v skupine, kjer so po sklopih spoznavali in se učili vseh tehnik krapolova. Predstavljena jim je bila celotna kraparska oprema; od šotorja, ležalnika, palic, stojal za palice, blazine oz. bazena, carp sackov, podmetalk, vreč za tehtanje, do najmanjšega drobnega pribora, ki se največ uporablja pri omenjenem načinu ribolova.

Mladi ribiči so se naučili več različnih načinov vezanja trnkov glede na vrste vab, ki se uporabljajo; glede na strukturo dna v vodi, kjer se izvaja krapolov ali drugih dejavnikov, ki poglavitno vplivajo na izbiro najustreznejšega načina.

S pomočjo akvarijev so otroci spoznali delovanje in obnašanje različnih navez v vodi, hkrati so naveze morali izdelati tudi sami. Videli so lahko kako se topijo razni PVA sistemi, kako dejansko vaba izgleda v vodi, kako se razne vabe topijo, obenem pa so pridobili veliko ključnih nasvetov s prve roke članov kraparske sekcije.

Pokazana je bila tudi priprava krme za ribe, skozi katero so mladi ribiči spoznali precej vrst hrane, obenem pa so pridobili veliko znanja v kakšnih pogojih je posamezna izbira najbolj zanimiva za določeno vrsto ribe. Tudi ribe so se nasitile, saj so se mladi ribiči med drugim naučili pravilnega hranjenja s fračo, kobro, spombom in med drugim tudi z daljinskim čolnom.

Ob osvojenem znanju iskanja najbolj primerne lokacije za ribolov s pomočjo markerja ali sonarja so mladi ribiči praktično spoznali celoto krapolova, ki se je pričel po kosilu. Pod budnimi očesi članov kraparske sekcije so mladi ribiči krapolov izvajali praktično sami, tu in tam je bil potreben le še kakšen nasvet ali majhna pomoč.

V popoldanskem času so člani kraparske sekcije s pomočjo tekmovalke in tekmovalca Ribiške družine Lendava Nike Golinar in Petra Nagya pripravili program v katerem so mladi ribiči spoznali še druge tehnike ribolova kot so feeder ribolov, lov na plovec, lov na wagler in tekmovalni ribolov.

“Ob vsaki ujeti ribi je bilo veselje otrok neizmerno. Občudovanja vredno je bilo opazovati lepo ravnanje z ribami mladih ribičev, ki so prejeto znanje v dopoldanskem času pridno koristili do nedeljskega jutra. Tudi spanje v šotorih, na ležalnikih, je bila otrokom zanimiva izkušnja.

Vsega lepega je enkrat konec in tako je tudi v nedeljo prehitro prišel čas slovesa, ko so po zajtrku mlade ribiče prišli iskat starši. S težkimi srci in tudi nekaj solzami se je bilo potrebno posloviti, obenem pa so že padle zaobljube za prijave na naslednji otroški kraparski tabor,” so zapisali pri RD Lendava.