Ostalo

FOTO: 25 let Javnega zavoda TIC Moravske Toplice

Javni zavod TIC Moravske Toplice letos obeležuje 25-letnico ustanovitve in delovanja. V teh letih je prehodil pot, ki ga danes uvršča med pomembnejše turistične akterje v regiji, ki uspešno deluje tudi na področju razvojne projektne dejavnosti in sledi uresničevanju vizije Slovenske turistične organizacije.
Na jubilejni prireditvi, ki se je konec avgusta odvijala pred Bike Centrom v središču Moravskih Toplic, sta zbrane poslovne partnerje in prijatelje nagovorila direktorica TIC Moravske Toplice, mag. Sonja Bily ter predstavnik ustanovitelja, župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač. S slovesnim dogodkom, ki ga je glasbeno popestrila Moira, se je TIC Moravske Toplice želel zahvaliti partnerjem in sodelavcem za skupno rast, podporo in zaupanje.

“Zgodba TIC Moravske Toplice se je začela leta 1996 z idejo o ustanovitvi turističnega urada, ki jo je udejanjil takratni župan Občine Moravske Toplice Franc Cipot, ki je v vlogi ustanovitelja želela nadalje uresničiti vizijo o vzpostavitvi lokalne turistične (delno gospodarske) organizacije,” je uvodoma navedla mag. Sonja Bily, direktorica TIC Moravske Toplice, in nadaljuje, da so začetki takratnega turističnega urada bili skromni, prva leta pa ključna za povezovanje ponudnikov turističnih nastanitev in  pridobivanje zaupanja.

Bilyjeva dodaja, da pogled v preteklost nastanka javnega zavoda izrisuje zgodbo preudarnega razvoja; iz majhne poslovalnice so z leti in delom, ki ga odlikujejo znanje in strokovnost, prerasli v uspešen TIC z dvema podružničnima enotama in poudari, da je TIC Moravske Toplice danes eden večjih in uspešnih turistično-informativnih centrov v Pomurju in tudi širše, ki skupaj z znanjem in izkušnjami že vrsto let poleg svoje osnovne dejavnosti – informiranja o turistični ponudbi, promocije, razvoja in trženja turistične ponudbe destinacije Moravske Toplice in Pomurja – uspešno izvaja tudi druge dejavnosti kot so izvajanje razvojnih regijskih, nacionalnih in čezmejnih projektov, organizacija in koordinacija turističnih prireditev na območju občine Moravske Toplice, izvajanje recepcijskih storitev, prodaja turističnih spominkov, izdelkov domače in umetnostne obrti oziroma turistične literature ter izposoje koles.

V petindvajsetih letih delovanja je TIC Moravske Toplice dosegel mnoge rezultate. Odprl je dve podružnici, TIC Selo in Bike Center Moravske Toplice, priredil in izvedel mnogotero turističnih dogodkov, izvedel vrsto razvojnih čezmejnih projektov, ustvaril enormno število omemb destinacije Moravske Toplice v domačih in tujih medijih, se udeležil mnogih sejemskih turističnih predstavitev doma in v tujini, izdal raznovrstno promocijsko gradivo, na destinaciji Moravske Toplice zabeležil številne obiskovalce ter povečal ekipo 3 začetnih sodelavcev na zdajšnjih 7.

Razvile so se tudi turistične prireditve. Turistična tržnica je nekoč štela komaj kaj ponudnikov, danes jo zastopajo zvesti lokalni ponudniki in se prireja večkrat letno. Martinov pohod je včasih štel 55 pohodnikov, danes jih pride čez 400 rekreativcev, ki se radi vračajo v naše kraje. Tudi Poletje v Moravskih Toplicah se je iz skromnih nekaj prireditev razširilo; samo letos v juliju in avgustu smo izvedli 19 glasbenih prireditev.

Župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač, ki je pred 25 leti ustanovila takrat imenovan turistični urad Moravske Toplice, je spregovoril o današnji temeljni vlogi TIC-a, ki je predvsem povezovalne narave turističnih akterjev v občini in ne tržna dejavnost. Ob čestitkah ekipi je župan izrazil tudi veselje, da je destinacija ponovno tudi letos priljubljena pri slovenskih gostih, kar je vidno pri uspešnem koriščenju turističnih bonov.

Danes ima TIC Moravske Toplice lastno blagovno znamko Moravske Toplice in je lastnik pridobljenega bronastega znaka za destinacije Slovenia Green.

V TIC Moravske Toplice danes sledijo aktualnim razvojnim trendom in viziji Slovenske turistične organizacije in se kot vodilna turistična destinacija uspešno povezujejo na regijski in nacionalni ravni. Zasluge za uspeh ne pozabijo pripisati Občini Moravske Toplice in poslovnim partnerjem.