Sveže

FOTO: 150. obletnica PGD Lendava

Prostovoljni gasilci iz Lendave so minulo soboto proslavili 150. let delovanja društva. Proslava se je odvila na Industrijski ulici, udeležilo pa se je je lepo število prostovoljnih gasilskih društev ter gostov. Pred samo prireditvijo se je do prizorišča vila gasilska parada, po svečanosti pa je sledila zabava z glasbeno skupino New casino.
Gasilke in gasilce ter zbrane goste sta uvodoma pozdravila predsednica PGD Lendava Suzana Marčeta in župan Občine Lendava Janez Magyar. Prireditev pa sta s svojo prisotnostjo počastila Zvonko Glažar iz poveljstva Gasilske zveze Slovenije, ki je lendavskim gasilcem in gasilkam predal priznanje krovne organizacije in Rudi Medved, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije.

Župan Janez Magyar je sedanjemu vodstvu in članom PGD Lendava zaželel mnogo zdravja in volje pri delovanju in ohranjanju društva za prihodnje generacije z besedami: “Naj bo danes dan, ko se spomnimo vseh, ki s svojim civilnim pogumom in človeško držo spodbujate in širite vrednote, ki morajo veljati za vse nas, za vsako družbo: to so humanost, nepristranskost, nevtralnost, prostovoljnost, enotnost, univerzalnost in neodvisnost in to že 150 let. Lahko ste ponosni, da prav vaša generacija, danes aktivni del PGD Lendava obeležujete ta visok jubilej!”

Danes je dan za praznovanje in tukaj na tem mestu je seveda najbolj na mestu beseda iskrena hvala, hvala sedanji generaciji gasilk in gasilcev, hvala tudi vsem generacijam pred nami. 150 let organiziranega gasilstva in več na Slovenskem je nekaj neverjetnega tudi v svetovnem merilu,” so besede, s katerimi je slavnostni nagovor pričel državni sekretar Rudi Medved.

Ob praznovanju okroglega jubileja so se lendavski gasilci poslovili od dosedanjega gasilskega praporja iz leta 1997 in ga s svečanim razvitjem in predajo zamenjali z novim, temu pa se je pridružil še nov veteranski prapor. Gasilski prapor predstavlja simbol in ponos članstva gasilskega društva in da bosta nova gasilska praporja vedno služila dobremu namenu in posredovala prave vrednote, sta evangeličanski škof Leon Novak in župnik Simon Štihec opravita obred blagoslovitve novih gasilskih praporjev.

Svečanost je bila tudi priložnost, da se posebej izpostavi dolgoletno delo članov v gasilski organizaciji in podeli priznanja. Značko za dolgoletno delo v gasilski organizaciji, za 40 let delovanja, sta prejela Marija Ternovšek in Stanko Lešnjak, za 50 let Štefan Horvat in Jože Horvat, za 60 let delovanja pa Jože Magdič, Jože Švarda in Jože Ternovšek. Podelili so še priznanja gasilske zveze II. stopnje, ki so ga prejeli Ladislav Bažika, Marija Laki in Suzana Marčeta. Na petkovi slavnostni seji Prostovoljnega gasilskega društva Lendava so podelili tudi značke za 10, 20 in 30 let dela v operativi, prav tako značke za dolgoletno delo tistim gasilcem, ki to požrtvovalno delo opravljajo 10, 20 in 30 let.