Ostalo

Finale prestižnega natečaja: Med finalisti tudi zdravnik iz regijske bolnišnice

Mednarodna strokovna komisija natečaja International Medis Awards for Medical Research je zaključila ocenjevanje 242 znanstvenoraziskovalnih prispevkov. Natečaj že deseto leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov držav srednje in jugovzhodne Evrope. Vsem visokim kriterijem za nominacije za International Medis Awards je tokrat ustrezalo 148 prijav.
Mednarodna strokovna komisija je izbrala 18 finalistov; med njimi so tudi trije predstavniki Slovenije “in z velikim ponosom in veseljem navajamo, da je med njimi tudi naš zdravnik dr. Luka Roškar, dr. med., spec. ginek. in porod., s prijavljenim člankom ‘Decreased Gene Expression of Antiangiogenic Factors in Endometrial Cancer: qPCR Analysis and Machine Learning Modelling’, ki je bil objavljen v znanstveni reviji Cancers,” so sporočili iz bolnišnice.

Za nagrade 10. International Medis Awards so se lahko potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstvenoraziskovalne prispevke objavili v uglednih znanstvenih publikacijah s faktorjem vpliva, višjim od 1,500. Na natečaj je letos prispelo 242 prijav iz Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Slavnostna podelitev nagrad bo 7. marca 2024 v Ljubljani.

“Predstojniku Ginekološko porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota, dr. Luki Roškarju, vodstvo in sodelavci bolnišnice izrekamo iskrene čestitke,” so sporočili.

Dr. Luka Roškar je bil nagrajen že leta 2021

V dokumentarni oddaji Moč zaupanja so konec novembra 2021 razglasili zmagovalce natečaja International Medis Awards for Medical Research 2021, ki nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope. Med zmagovalci je takrat bil tudi Luka Roškar, dr. med., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. Njegov znanstvenoraziskovalni prispevek je bil najboljši na področju ginekologije. 

Luka Roškar je v svojem znanstvenoraziskovalnem delu takrat obravnaval raka maternične sluznice (rak endometrija), ki je najpogostejše ginekološko maligno obolenje v razvitih državah. Je prvi avtor originalnega znanstvenega članka z naslovom “Tie-2, G- CSF, and Leptin as Promising Diagnostic Biomarkers for Endometrial Cancer: A Pilot Study.” Članek je bil objavljen v mednarodni znanstveni reviji Journal of Clinical Medicine.