Sveže

Film “Delčki” posnet v Lendavi katerega režiser je Áron Horváth iz Lendave, se bo potegoval za nominacije za oskarja

Slovenski kratki film “Dom je, kjer je hiša” se je prebil v tekmovalni program 24. Festivala kratkega filma v Bruslju, kratki film “Delčki” pa na danski mednarodni filmski festival Odense. Potegovala se bosta tudi za nominacije za nagrado oskar.
Kratki igrani film Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha se je uvrstil na danski mednarodni filmski festival Odense, ki bo potekal od ponedeljka, 30. avgusta, do nedelje, 5. septembra. Festival poteka že od leta 1975 in je najstarejši danski filmski festival. Tudi na tem festivalu je bila konkurenca za izbor filmov velika, saj se je za leto 2021 skupaj prijavilo 3229 filmov, v tekmovalni program pa je bilo nato izbranih zgolj 112. Tudi filmi na danskem festivalu se poleg glavnih nagrad potegujejo za nominacije za nagrado oskar.

V glavnih vlogah vidimo Teodorja Tota in Ksaverja Pratnekarja, ki sta se s filmom srečala prvič. Igrata tudi madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Film Delčki je nastal v produkcijski hiši A Atalanta, koproducenti so Korektif, Zvokarna in KUD Lavina. Finančno sta ga podprla SFC in Občina Lendava. Leta 1991 rojeni Lendavčan Áron Horváth je za scenarij Delčkov leta 2017 prejel Grossmannovo nagrado za najboljši kratki scenarij. Trenutno razvija celovečerni prvenec z naslovom Izgubljena leta.

Svetovna premiera filma je bila lani, v tekmovalnem programu na 43. mednarodnem filmskem festivalu za mlado občinstvo – Lucas. Na preteklem 23. Festivalu slovenskega filma je film prejel vesno za najboljši kratki igrani film. Film je za produkcijsko hišo A Atalanta producirala Barbara Daljavec. Nastal je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.