Sveže

Drugostopenjsko sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo, Mitju Orešku 22 let in pol zapora

Senat Višjega sodišča v Mariboru, kateremu je predsedovala višja sodnica Leonida Jerman, je potrdil prvostopenjsko sodbo zoper 47- letnega Mitjo Oreška iz Peskovcev na Goričkem, ki je za lanski umor takrat 35-letne partnerke Štefanie, na prvostopenjskem okrožnem sodišču v Murski Soboti bil obsojen na 22 let in šest mesecev zapora.
Na takšno sodbo se je pritožil zagovornik obtoženega, murskosoboški odvetnik Mojmir Šafarič in v začetku septembra je bila javna obravnava pred višjimi sodniki. In potem, ko je sodnica poročevalka predstavila sodbo in pritožbo, sta svoje povedala še pritožnik, odvetnik Šafarič ter zastopnik obtožnice, višji državni tožilec Darko Simonič. Šafarič je predlagal, da sodišče spremeni obtožbi, namesto umora naj bi šlo za uboj na mah, Simonič pa je vztrajal pri dosedanji obtožbi in predlagal 25 let zapora, ali pa vsaj potrditev prvostopenjske sodbe.

Nato so se sodniki umaknili v odločanje, svojo odločitev pa so strankam posredovali pisno v tridesetih dneh. V odločitvi so zapisali, da v celoti potrjujejo prvostopenjsko sodbo, ki je sedaj pravnomočna, kar pomeni, da bodo Oreška iz soboškega pripora poslali na prestajanje zaporne kazni na Dob, v Celje ali Maribor. Kot nam je zaupal njegov zagovornik, odvetnik Šafarič, bo obramba spisala zahtevo za varstvo zakonitosti na Vrhovsko sodišče RS, kjer bodo med drugim zahtevali tudi posredovanje mednarodnih strokovnjakov za telekomunikacije, kar naj doslej ne bi bilo opravljeno.

Celotna žalostna družinska zgodba se je sicer začela v soboto 10. septembra 2022, nekaj po 18. uri, ko je Orešek poklical telefonsko številko 113 in operaterju dejal, da naj policisti pridejo na njegov naslov “ker sem ubil svojo partnerko.” In to pred 5- in 7-letnima otrokoma. Po prihodu policistov in kriminalistov različnih enot PU Murska Sobota so ga pridržali in dva dni pozneje privedli pred preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča Murska Sobota. Sodnica Natalija Goldinskij Husar je sledila okrožni državni tožilki Jani Rogan, ki je pripor predlagala zaradi ponovitvene nevarnosti, predvsem pa zaradi kaznivega dejanja posebne vrste, torej umora in sicer zaradi hudega ljubosumja takrat 46-letnega Mitje Oreška.

Mitja Orešek (levo)