Ostalo

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se ukinja, skrajšujejo se čakalne vrste

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predstavila podrobnosti zdravstvene reforme. Med drugim se ukinja časovna omejitev nadomestila za bolniško, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ukinitev doplačil iz obveznega zavarovanja.

Z vsemi ukrepi, ki jih je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predstavila na včerajšnji novinarski konferenci, bo v blagajno do leta 2022 prišlo dodatnih 300 milijonov evrov. Cilj je med drugim tudi skrajšanje čakalnih vrst, ureditev zdravstvenega sistema pa je prva od prioritet. “Po 24 letih smo tako vendarle dobili nov predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki bo zagotavljal stabilno financiranje,” je dejala ministrica.

Največja sprememba je to, da se ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar je sicer ministrica že napovedala in ga ob enem nadomešča z obveznim nadomestilom. Če smo denimo do sedaj vsi plačevali enako (27-29 EUR), boodslej 7 različnih razredov, odvisno od naših dohodkov. Tisti, ki zaslužijo minimalno plačo bodo plačevali 20 evrov, ljudje v drugem razredu, ki zaslužijo do 1.265 EUR, bodo plačevali 25EUR. Tisti, ki zaslužijo povprečno plačo ali drugače rečeno do 1.687 EUR bodo plačevali 27 EUR, tisti ki zaslužijo do 3.300EUR bodo plačevali 29 EUR in tisti nad 5.000 EUR, 45 EUR. Za tem je še 55 EUR in najvišja 75 EUR. (Navedeni so bruto zneski zaslužkov.)

Okrog 80 odstotkov ljudi bo sicer plačevalo isto oziroma manj kot do sedaj, bo pa ta osnova izračunana iz vseh naših prihodkov, kar je bolj pošteno, kot je bilo do sedaj.

Tudi za osnovno zavarovanje danes plačujemo zelo različno. Razredov je 11 in plačujemo od 21 EUR do kar 203 EUR. ODslej bosta razreda le dva in sicer za delodajalce in delojemalce. Slednja ostajata enaka kot dosedaj, in eden, ločeno za upokojence, za katere bo višjo stopnjo plačeval proračun.

In kako bo recimo za kmete, ki so do sedaj plačevali 42 EUR? “Ugotovili smo, da imamo v sistemu 1108 kmetov, ki dejansko ne plačujejo, a vendar je potrebno vedeti, da prispevek delodajalca za kmete plačuje državni proračun. Velika večina teh poenotenih stopenj, tako kot za upokojence, bo bremenilo državni proračun, razen v nekaj izjemnih primerih, ki do sedaj v blagajno niso prispevali, pa čeprav imajo zagotovljeno enako košarico pravic,” je dejala ministrica.

Iz proračuna bo torej šlo več, kril pa bo tudi razna izobraževalna dela, specializacije, ipd … Do leta 2022 bi se kljub temu v blagajno nateklo 300 milijonov evrov več. Med drugim je novost tudi pravica do bolniške, ki bo po novem 1 leto, oz. izjemoma 18 mesecev v dveh letih. Najnižja bolniška ki jo lahko prejmete bo 80% od minimalne plače, najvišja pa 2,5-kratnik povprečne plače.