Ostalo

Dolnji Lakoš: Izdajal se je za predstavnika Rdečega križa

Lendavski policisti so tokrat obravnavali nepridiprava, ki se je v Dolnjem Lakošu izdajal za predstavnika dobrodelne humanitarne organizacije Rdeči križ. Po tem, ko je starejša oseba želela poklicati policijo, se je ta pognal do osebnega avtomobila ter odpeljal.
Policisti PP Lendava so predvčerajšnjim na terenu prišli do podatka, da se je na območju Dolnjega Lakoša neznana oseba predstavljala kot predstavnik Rdečega križa. Po predhodnem telefonskem klicu je neznan moški prišel k starejši osebi z namenom, da bi opravil meritev telesne temperature in pregled zaradi virusa Covid-19. Ko je starejša oseba želela poklicati policijo je neznan moški takoj odšel do svojega vozila in se odpeljal. “Omenjena institucija navedenih aktivnosti ne izvaja, zato policisti ob takih primerih pozivamo občane k previdnosti in svetujemo, da v hiše in stanovanja ne spuščajo ljudi, ki jih ne poznajo ter ne nasedajo lažnim obljubam,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje, običajno gre za starejše občane, še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, ne bo odveč nekaj opozoril.

  • Tatovi običajno delujejo v skupinah, največkrat dopoldne, njihove žrtve pa so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih.
  • Storilec vas z raznimi pretvezami zamoti s pogovorom (sprašuje za pot; poizveduje, ali ste sami doma; pove, da je iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, elektropodjetja ipd. in da bo v okolici vašega doma napeljeval kable, kopal jarke; razlaga, da zbira staro železo; prosi za vodo ipd.) in poskuša zvabiti iz hiše.
  • Vašo odsotnost ali nepozornost medtem izkoristijo drugi tatovi. Vstopijo v vaš dom, pregledajo notranjost ter kradejo denar in vrednejše predmete, na primer nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki vas je zamotil, pa se vljudno poslovi in odide. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.
  • Bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter o tem obvestite policijo na telefonsko številko 113
  • Vedno zaklepajte vrata, zapirajte okna in doma ne hranite večjih vsot denarja.
  • Neznancev ne spuščajte v svoj dom.
  • Pogovor z njimi opravite na varni razdalji (skozi okno, z balkona ipd.).
  • V pogovorih s sumljivimi osebami vzbudite prepričanje, da niste sami doma.
  • Na pojav takšnih oseb opozorite sosede.
  • Ko vas ni doma, imejte v hiši oziroma stanovanju prižgano luč in se dogovorite s sosedi, naj bodo pozorni tudi na vaš dom.