Sveže

Dolga vas, slovenska prestolnica špargljev

S trenutno šestimi tržnimi pridelovalci, ki šparglje ali beluše skupaj pridelujejo na blizu desetih hektarjih, se lahko v Dolgi vasi pri Lendavi pohvalijo z največjo slovensko tržno pridelavo te zelenjave v enem kraju. Nedvomno lahko zatrdimo, da je Dolga vas slovenska prestolnica špargljev, ki tej dobroti namenja tudi vsakoletno, že tradicionalno prireditev, katere izvedba je letos vprašljiva.
Šparglje so v Prekmurju začeli pridelovati Primorci, ki so kot begunci pred italijanskim fašizmom pobegnili v pokrajino ob Muri. Tradicija pridelave špargljev in sploh primorskih jedi na domačih mizah se je nadaljevala vse do danes. Nekoč so pridelovalci špargljev iz Dolge vasi, to velja predvsem za tiste prve, največ teh prodali na tržnici v Mariboru, danes pa je kupcev precej tudi v Lendavi in Murski Soboti.

Šparglji veljajo za znanilce pomladi in hkrati tudi za eno najbolj iskanih delikates. Bogati so z vitamini in minerali ter folno kislino. Slovijo kot naravni afrodiziak in so odlično živilo za številne diete ter predvsem za čiščenje telesa. Pripravljamo jih s testeninami, v juhah, rižotah, omletah in pitah. Špargelj je delikatesna zelenjava z izjemnim, posebnim okusom, ki pa je v največji meri odvisen od kakovosti pridelave. Za hrano se uporabijo le poganjki te rastline, ki so lahko beli ali zeleni.

V Dolgi vasi je šest pridelovalcev špargljev in noben nima težav s prodajo pridelkov, res pa je tudi, da moraš biti sam za vse, za pridelavo in prodajo. Ni nobene zadruge ali kake druge organizacije, ki bi ti pri tem pomagala. Špargljji tukaj dozorijo konec aprila, pobirajo pa jih osem tednov, do konca junija, kar pomeni dva tedna pozneje kot na Primorskem. Špargelj velja za hitrorastočo zelenjavo, na dan lahko zrase tudi za 10 centimetrov.

Da bi to zelenjavo, ki izvira iz Primorske, še bolj umestili na naš jedilnik in morda navdušili še kakšnega novega pridelovalca, krajevna skupnost Dolga vas prihajajočo soboto 11. maja pripravlja Dan špargljev in špargljevih jedi. Ob pestrem kulturnem programu bo na voljo celodnevna degustacija blizu 25 različnih špargljevih jedi, ki  jih v prvi vrsti pripravljajo tamkajšnji pridelovalci, nekaj pa tudi tamkajšnje Terme.

In še nekaj! Šparglji so s skrajnega zahodnega na vzhodni konec Slovenije prišli s kolonisti iz Primorske v 30. letih. Družina Radikon iz Dolge vasi je bila tista, ki jih je nabirala že davnega leta 1932. Certifikat ekološke pridelave imajo že več kot dvajset let.