Ostalo

Dobrodelno okrog Slovenije: Trasa poteka tudi čez Pomurje!

Dobrodelno okrog Slovenije (DOS) je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko Dami Zupi s cestnim kolesom prekolesari traso okrog celotne Slovenije. V letu 2022 geografsko prejemnika zbranih sredstev niso omejili krajevno, temveč vseslovensko, kakršen tudi naš projekt je. Letos zbiramo sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin, glavni koordinator projekta je Slovenska karitas. Uradni slogan projekta se glasi: “Pot za srečo otrok.”
Trasa vožnje v 2022 ostaja enaka tisti iz leta 2021, z nekaj “lepotnimi” popravki, prav tako koncept projekta. Edina sprememba je ta, da se kolesarska vožnja več ne odvija nepretrgoma – torej ne tudi ponoči, temveč samo tekom dneva, v 5. zaporednih etapah. Tako bo vožnja privabila še več navijačev ter podpornikov. “Posledično bomo pri svojem poslanstvu – povrniti nasmeh na otroška lica, še uspešnejši,” so zapisali. Omenjeno dobrodelno kolesarjenje sicer že poteka od 27. aprila, trasa poteka tudi čez Pomurje, 5. etapa pa se bo začela v Dobrovniku in bo čez Lendavo peljala do zaključka v Novem mestu, kjer je bil tudi start.

Začetek 5. etape v Dobrovniku

Dami Zupi bo sicer v Pomurje vstopil v 4. etapi na območju Gornje Radgone. Od tam ga bo pot vodila v Radence, od koder se bo podal v Mursko Soboto, natančneje pred tamkajšnji Expano. Pot ga bo vodila do Gederovcev, Cankove, Martinja, Gornjih Petrovcev, Vaneče, Martjancev ter od tam do Dobrovnika, kjer bo začetek 5. etape. “V Dobrovnik prispejo v soboto 30.4.2022 predvidoma med 16.00 in 17.00 uro, kjer jih bomo sprejeli pred Občino in Kulturnim domom v Dobrovniku. Kdor se želi pridružiti na kolesu, se seveda lahko,” je zapisal tamkajšnji župan Marjan Kardinar. Pot jih bo za tem nesla do Lendave ter čez območje občine Lendava do občine Črenšovci (Gornje Bistrice) ter čez Razkrižje v Ljutomer. Od tam pot sledi na start oz. cilj v Novo mesto.

Kolesarjem, ki bodo prevozili 1.225 kilometrov dolgo traso, se lahko kjerkoli in kadarkoli pridružijo ostali kolesarski navdušenci in v njihovi družbi prekolesarijo del poti. Veseli pa bodo tudi navijačev, ki jih bodo spremljali ob poti in na postankih. “Že na trasi bomo podelili 12 koles za otroke socialno ogroženih družin – po dve za področje vsake regijske Karitas (Ljubljana, Murska Sobota, Maribor, Celje, Koper in Novo mesto). Kolikor več bomo zbrali, toliko več koles bomo tudi kupili. Prejemnike bodo predlagale regijske Karitas, ki najbolje poznajo razmere na svojem področju,” nam je pojasnil Luka Oven iz Slovenske karitas.

Organizatorji bodo sredstva zbirali na naslednje načine:

● kolesarji lahko na poti prispevajo minimalno 10 evrov,
● s SMS sporočili tistih , ki bodo gledali kolesarjenje v prenosu v živo: ZAKOLO5 na 1919,
● večje donacije na TRR Karitas: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: 00 905, Namen: ZA KOLO