Ostalo

Dnevne temperature bodo prijetne, a bo vreme sicer že jesensko

Pred nami je teden, ko se bodo temperature dvignile do 28 stopinj Celzija, a bo vreme že precej jesensko. Dežne kaplje niso izključene, jutra bodo sveža, tudi lahko meglena. Prvič nas bodo padavine “obiskale” najverjetneje že jutri.
Ponoči se je zjasnilo, do jutra je ponekod po nižinah nastala megla ali nizka oblačnost. Jutranje temperature se po državi gibajo 9 do 15, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija. V ponedeljek bo pretežno jasno, nekaj več oblačnosti bo sprva na vzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Goriškem in v Vipavski dolini do 30 stopinj Celzija.

Jutri bo sončno in še nekoliko topleje. Pozno popoldne in zvečer bodo na severu in vzhodu Slovenije možne posamezne plohe in nevihte. V sredo bo oblačnost naraščala, popoldne se bodo pričele pojavljati plohe in nevihte. V četrtek bo pretežno oblačno, predvsem za zahodu bodo pogoste krajevne padavine, vmes bodo nastajale tudi nevihte. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.

Ciklonsko območje iznad Atlantika in zahodne Evrope se bo v drugi polovici tedna počasi pomikalo proti vzhodu. Iznad Sredozemlja bo k nam pritekala razmeroma topla, vlažna in nestabilna zračna masa. Ob koncu tedna bo nad osrednjim Sredozemljem najverjetneje nastal ciklon, ob koncu obdobja se bo tudi nad našimi kraji krepilo območje z visokim zračnim tlakom.

Od četrtka do nedelje bo vreme spremenljivo z občasnimi padavinami. V četrtek bo predvsem na Primorskem najverjetneje obilneje deževalo, pojavljale se bodo nevihte. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Ob koncu tedna je dogajanje še negotovo. Verjetno bo pretežno oblačno z nekaj dežja. Prihajajoči ponedeljek in torek kaže na bolj suho vreme z več sonca. Danes in jutri bo vremenski vpliv na počutje povečini ugoden.

V nižinah poteka glavna sezona ambrozije, v suhem vremenu bo obremenitev srednje visoka do visoka in bo povzročala zdravstvene težave preobčutljivim posameznikom. Obremenitev s pelinom bo nizka, na mestih z večjo pojavnostjo rastlin bo lahko obremenitev srednje visoka.
Sezona cvetnega prahu trav se zaključuje, v zraku bodo še posamezna zrna. Obremenitev s trpotcem bo nizka. V zraku bo cvetni prah metlikovk, konopljevk in kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.