Sveže

Deveti protikoronski paket prinesel podaljšanje pravice za črpanje plina iz vrtin PG-10 in PG-11A

Deveti protikoronski paket, ki ga je vlada sprejela za ublažitev oz. omilitev posledic pandemije covida-19 je med drugim prinesel tudi podaljšanje koncesije za črpanje plina na območju Lendave, natančneje, na vrtinah PG-10 in PG-11A. Pravica se podaljšuje za 18 mesecev.
Okužbe z novim koronavirusom vnovič ne upadajo, pomoč gospodarstvu pa je še kako potrebna. Do sedaj so bili objavljeni že mnogi javni razpisi, ki so jih podjetja lahko izkoristila, vlada pa kljub temu letošnje poletje pripravila še dodatni, deveti protikoronski paket pomoči, ki pa govori tudi o rudarski pravici. V primeru črpanja plina na našem območju torej v praksi to pomeni, da se bo pravica za črpanje plina podaljšala za kar 18 mesecev. Slednja bi se sicer iztekla 28. maja prihodnje leto.

V Geoenergu pravijo, da bodo pristopili k pridobivanju potrebnih dovoljenj za nadaljnji razvoj pridobivanja zemeljskega plina na petišovskem polju, ideji o postavitvi naprave za potrebe čiščenje plina ter za hidravlično stimulacijo omenjenih dveh vrtin pa še niso opustili. Neočiščeni slovenski plin tako sedaj prodajajo hrvaški Ini, pri čemer pa se jim precej smeji, saj je cena plina z lanskih 11,40 EUR za megavatno uro poskočila na neverjetnih 105 evrov za megavatno uro. Posel torej cveti, podaljšanje pravice pa je voda na mlin Britancem.

In hidravlično lomljenje oz. fracking? Spomnimo: Vlada je četrti predlog za prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji, v zakonodajni postopek so jo vložile Opozicijske stranke Levica, LMŠ in SD, označila kot neprimeren, “saj med drugim posega v pravice koncesionarjev, kar lahko privede do velikih tožb.” Hidravlično lomljenje se je sicer na našem območju izvajalo že v petdesetih letih, brez presoje njegovih vplivov na okolje in brez pridobitve okoljevarstvenega soglasja pa ne bo šlo. Zaradi dolgotrajnih postopkov je, spomnimo, Ascent sprožil postopke za tožbo Slovenije pred mednarodno arbitražo.