Ostalo

Desetič so šli od Malega Triglava pri slovenski domačiji v vasi Andovci do najvišje slovenske gore v Julijskih Alpah

Skupina porabskih Slovencev se je minulo soboto skupaj s prijatelji ponovno (že desetič) odpravila na popotovanje od malega Triglava na porabski domačiji v Andovcih do vrha Triglava v Julijskih Alpah.
Porabski Slovenci so se znova – letos že desetič – odpravili na okoli 300 kilometrov dolg pohod na Triglav. Pohod, ki je za mnoge med njimi izjemno čustven dogodek, so začeli v najmanjši porabski vasici Andovci in se tako odpravili na pot od Malega Triglava pri slovenski domačiji v omenjeni vasi do najvišje slovenske gore v Julijskih Alpah. Mali Triglav je pravzaprav spomenik, sestavljen iz skale, katero je Andovcem daroval Triglavski narodni park. V podstavku Malega Triglava je vgrajenih sedem kamnov iz vseh sedmih slovenskih vasi Porabja, ter tudi iz treh mest (Budimpešta, Sombotel in Monošter – Mosonmagyaróvár).

Družba porabskih Slovencev je tako na pot krenila minuli četrtek in v soboto dosegla vrh Triglava. Pot je udeležence vodila mimo slovenskih zanimivosti in znamenitosti, preko katerih so med drugim spoznavali slovensko zgodovino. Kot so dejali, jih je v vseh teh letih sredi julija med drugim tudi že presenetil sneg, tokrat pa teh težav niso imeli. Priznavajo, da je prehoditi to pot nekaj čudovitega in da si tako sprazniš glavo in telo. Glavni organizator pohoda je tudi tokrat bil Karel Holec, predsednik Porabskega kulturnega in turističnega društva Andovci ter predsednik Državne slovenske samouprave. 

Pohodniki so tako morali premagati več kot 2.600 metrov višinske razlike, na slovenskega očaka pa so se povzpeli v soboto. “Triglav je tudi za zamejske Slovence prvovrstni simbol, ki združuje, krepi in prispeva k nacionalni zavesti,” je Holec dejal za STA. Ob tem so povabili vse, ki bi to želeli, naj se jim pridružijo in skupaj z njimi prehodijo del poti. Holec se je na simbol slovenstva sicer povzpel že več kot dvajsetkrat.