Sveže

Danes stavka sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Preverite, kdaj bosta zaprti lekarni v Lendavi

50.000 zdravstvenih delavcev z izjemo zdravnikov in zobozdravnikov bo danes stavkalo od 7.00 do 22.00 ure. Po šestih urah pogajanj namreč sindikat zdravstva in socialnega varstva z vlado ni zbližal stališč, med drugim o zvišanju plač. Med stavko bodo sicer le nuj nujne naloge opravljali tudi v laboratorijih, domovih starejših občanov centrih za socialno delo in zdraviliščih.
Reprezentativni sindikati, ki delujejo v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, so danes skladno z Zakonom o stavki že 4.2. napovedali stavko v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. “Stavko smo napovedali zaradi neenake obravnave zaposlenih v navedenih dejavnostih in porušenih razmerij pri vrednotenju delovnih mest v teh dejavnostih, ter zaradi kršitev sklenjenih dogovorov med Vlado RS in sindikati javnega sektorja.”

V izogib rušenju javnega zdravstvenega sistema in sistema plač v javnem sektorju sindikati, ki so napovedali stavko, zahtevajo:

  1. Dvig vrednotenja delovnih mest v zdravstvu in socialnem varstvu primerljivo z delovnimi mesti zdravnikov in zobozdravnikov, za šest plačnih razredov, s čimer bi se zaradi enotnosti plač v javnem sektorju odpravila nesorazmerja pri vrednotenju med posameznimi delovnimi mesti in poklicnimi skupinami v skladu tudi z Dogovorom o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj (Ur. l. RS, št. 181/21).
  2. Sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu, v skladu s Stavkovnim sporazumom med Vlado RS, SZSVS in SDZNS (Ur. l. RS, št. 80/2018) ter Sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev med Vlado RS in sindikati, vključenimi v Koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja (Ur. l. RS, št. 80/2018).
  3. Plačilo stavke stavkajočim v višini, kot če bi delali.

Stavka bo poteka danes, med 7. in 22. uro, stavkajoči pa bodo v času stavke zagotavljali minimum delovnega procesa v skladu z Zakonom o stavki, področno zakonodajo in kolektivnimi pogodbami. Udeležba v stavki ni vezana na članstvo v sindikatih, temveč je to ustavna pravica vsakega zaposlenega. “Če stavkovne zahteve ne bodo uresničene, bomo sindikati odločali o nadaljevanju in morebitnem zaostrovanju stavke,” so poudarili.

In kako bosta danes delovali obe lekarni v Lendavi?

Lekarna pri Zdravstvene domu Lendava dela danes dela od 7.30 do 10.00 ure, med 10.00 in 16.00 pa bo zaprta. Vnovič bo odprta med 16.00 in 19.00 uro. Lekarna na Mlinski ulici dela med 8.00 in 10.00 uro. Ob 10.00 uri se zapre in bo ostala zaprta. V tem času lahko vsi, ki potrebujete kar koli v zvezi z lekarniškimi storitvami, slednje prejmete v Murski Soboti v dežurni lekarni in sicer s predpisom nujno ali po zdravila, ki so predpisana današnji dan, ali po zdravila proti bolečinam in proti vročini, a vendar po zgolj eno škatlico. Če ne gre za nujno zadevo, se torej lahko počaka do 16.00 ure ali pa na naslednji dan.

“Prosimo vse, ki potrebujejo naše storitve, da odločitev za stavko sprejmejo z razumevanjem, saj gre za odločitev, ki je bila glede na sprejete odločitve Vlade RS nujna,” so poudarili pri sindikatu zdravstva in socialnega varstva.