Sveže

Danes pozno popoldan, zvečer in v prvem delu noči lahko nad Pomurjem pričakujemo zelo močna neurja!

Danes bo sončno in vroče, zvečer pa nas bo od severa dosegla hladna fronta z nevihtami in neurji. Jutri zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan se bo jasnilo. Dnevne temperature bodo dosegale številko 33. Previdno na soncu: UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 8 in 9, v gorah pa med 9 in 10!
Nad Severnim morjem, Britanskim otočjem ter delom Skandinavije in srednje Evrope se nahaja območje visokega zračnega tlaka. Odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka s plitvim ciklonskim območjem se bo pomikalo preko severne Francije proti severovzhodu, pod njegovim vplivom pa bodo v zelo nestabilni zračni masi na območju srednje Evrope nastajale številne nevihte in krajevna neurja. Hladna fronta, ki se trenutno preko območja Francije pomika proti vzhodu, bo v noči na ponedeljek dosegla naše kraje. Pred fronto k nam od jugozahoda doteka topla in vlažna zračna masa.

“Čez dan bo pretežno jasno in vroče, najvišje dnevne temperature se bodo povzpele do 33 °C. Popoldne se bodo severno od nas, na območju Alp v Avstriji, začele pojavljati plohe in nevihte. S približevanjem vremenske fronte bo pozno popoldan, zvečer in v prvem delu noči možen nastanek neviht predvsem na območju severovzhodne Slovenije. Zaradi izjemno nestabilne zračne mase, pri čemer bodo vrednosti razpoložljive konvektivne potencialne energije v notranjosti države presegle 2000 J/kg, ter razmeroma ugodnega vetrovnega profila s striženjem do 20 m/s v plasti 0-6 km, je ob sprožitvi izoliranih neviht pričakovati nastanek močnih superceličnih nevihtnih celic z intenzivnimi nalivi, močnimi sunki vetra in debelo točo.

Nevihte bodo zvečer in ponoči nastajale tudi nad severno Italijo in se najverjetneje združile v nevihtni sistem, ki lahko iznad Furlanije – Julijske krajine doseže zahodno Slovenijo ter nadaljuje pot proti vzhodu. Ob tem največjo nevarnost predstavljajo močni sunki nevihtnega piša, intenzivni nalivi in številni udari strel. Kakšna nevihta zjutraj ni izključena tudi na jugu države, a se bo zjutraj ozračje povsod postopno umirilo. Najmanj možnosti za nevihte bo na skrajnem jugozahodu Slovenije,” so zapisali na spletnem portalu Neurje.si.