Ostalo

Danes bomo zaznamovali zadnji dan starega leta brez ognjemeta in brez zabav na prostem

Današnji zadnji letošnji dan bo bistveno drugačen od vseh minulih. Zapomnili si ga bomo predvsem brez zabav na prostem, brez ognjemetov in brez zabav v gostinskih lokalih. Mnogi se bodo strinjali da si želijo, da se leto kmalu konča, če nas le ne bo vnovič prebudilo tresenje tal …
Brez večjih zabav in brez ognjemetov se bomo danes veselili novega leta, leta 2021. Mnogo vas/nas je takih, ki bi letošnje leto najbrž radi kar izbrisali v upanju, da nam novo leto daje nekakšno upanje na boljši jutri. Za nami je leto virusa, leto vladnih ukrepov in leto potresov. Čeprav so zaradi slednjih najbolj nastradali naši južni sosedi, smo venomer človek človeku. To smo dokazali že ničkolikokrat. Leto 2021 med drugim daje upanje, da se bo situacija (pa naj bo zdravstvena, ekonomska, socialna…) vendarle izboljšala. Danes je 366. dan v tem letu. Gre za leto polno izzivov in preobratov in gre za leto, v katerem se je zagotovo našlo tudi mnogo lepih trenutkov.

Danes lahko prehajamo čez občine

Prehajanje med občinami in regijami za namen obiska je danes, torej od 31. decembra 2020 od 12. ure do 1. januarja 2021 dovoljeno do 20. ure. Začasno bo dovoljeno druženje do šest oseb iz največ dveh gospodinjstev na zasebnih površinah, v to število pa niso vštete osebe, mlajše od 15 let. Vse druge omejitve in prepovedi ostajajo v veljavi, vključno s policijsko uro. Tako se na današnji dan po 21. uri in pred 6. uro prav tako ne moremo zadrževati zunaj doma. Prepoved velja tudi za prodajo in uporabo pirotehnike in prirejanje ognjemetov. Kot opozarjajo na vladni strani, ta ureditev omogoča obiske najbližjih, ne pa množičnih praznovanj.

Dejstvo je, da bo praznovanje novega leta danes drugačno, kot smo ga navajeni. V leto 2021 bomo vstopili v manjših družbah kot običajno, a naj to ne bo razlog, da se ne bi imeli lepo in se ne bi veselili. Z letošnjimi ukrepi bo tudi novo leto bolj družinski praznik, podobno kot božič. Čeprav so okoliščine drugačne, naj to ne bo vzrok za “manj slaven” vstop v novo leto. Praznično razpoloženje, dobra volja in veselje, k čemur veliko pripomoreta predvsem dobra pijača in jedača. Običajno si za novega leta dan voščimo predvsem sreče in zdravja. Sploh pomen drugega je v letošnjem letu postal izjemno velik, zato bo največ voščil zagotovo namenjenih prav zdravju.