Ostalo

Čez vikend bo tudi naše kraje pobelil sneg

Najtoplejši januar v zadnjih sto letih se je v svojem letošnjem slogu, toplem slogu, tudi poslovil. A zdaj naj bi se vrnila zima. V petek bo snežilo do nižin, zimsko vreme pa naj bi se nadaljevalo vsaj do polovice februarja. Prva bela pošiljka prihaja ta vikend.
Medtem ko je bil lanski januar v Sloveniji najhladnejši v zadnjih 30 letih, pa bo letošnji med najtoplejšimi v zadnjih, lahko bi rekli kar stotih letih, pravi meteorolog na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič. Glede na izmerjene temperature je bil med 2. in 4. najtoplejšim v stoletju. Podobno toplo kot januarja letos je bilo januarja 2014, 2007, 1988 in 1975, pri čemer je bil najtoplejši januar pred štirimi leti.

V petek prihaja konkretna snežna pošiljka, temperature bodo precej padle

V petek bo Slovenijo dopoldne zajelo sneženje, meja se bo od severa v notranjosti države spustila do nižin. Petkovo jutro še ne bo belo, do sobotnega jutra pa bo zapadlo že med 10 in 25 centimetrov snega, ponekod lahko tudi malce več. Na Primorskem bo sicer večinoma deževalo,” je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Sneženje bo ponehalo v soboto dopoldne.

Nedelja bo deloma jasna in hladna. “Zna pa znova zapasti nekaj snega med ponedeljkom in sredo v prihodnjem tednu,” zaključuje meteorolog Brane Gregorčič. Prva polovica februarja bo v primerjavi z januarjem tako precej bolj zimska, še pravijo na Arsu.