Sveže

Cerar: “Situacija z lendavsko bioplinarno nemogoča.” Včeraj vrata odprli novinarjem in CI

Včeraj ob 14.00 uri sta Jožef in Jože Pavlinjek odprla vrata novinarjem, predstavnici civilne iniciative “Proti smradu” Nikolini Palnec, predsedniku KS Lendava Dušanu Zveru, predsedniku turističnega in okoljevarstvenega društva Gezi Gömböšu in Tiborju Hebarju, občinskemu okoljskemu inšpektorju. Občina Lendava: “Župan in občinski inšpektorat sta se zavzela za zaprtje bioplinarne.”
Včeraj ob 14.00 uri sta Jože in Jožef Pavlinjek odprla vrata lendavske bioplinarne, ki sodbi med večje, če ne največje bioplinarne v državi. Slednja sta bila pripravljena pokazati, da podjetje ECOS z še dvema podjetjema opravlja sanacijo in čiščenje površin okrog te problematične bioplinarne, odgovarjala pa sta tudi na novinarska vprašanja.

Omenjena bioplinarna surovino za fermentacijo nabavlja iz sosednje Hrvaške. Kot je v pogovoru med zgoraj omenjenimi bilo moč slišati, bo bioplinarna prekinila pogodbe z določenimi dobavitelji surovin, a bi to lahko bilo vprašljivo, saj ni znano, kako so te pogodbene obveznosti med strankami urejene in ali bi to za podjetje, ki se pripravlja na prisilno poravnavo, lahko imelo kakšne pravne ali finančne posledice.

Kot je v nadaljevanju dejal Jožef Pavlinjek, mu je zelo žal da je prišlo do takšne neljube situacije in se vsem prizadetim opravičil. Poudari, da so v minulem mesecu, ko je bilo moč iz bioplinarne tudi več kilometrov daleč zaznati neprijetne vonjave imeli težave in da je zgolj splet nesrečnih okoliščin seštel vse napake in težave, kar pa je pripeljalo do takšnega smradu.

Župan je že pred nekaj dnevi izrazil nezadovoljstvo, ker je do težav sploh prišlo in da se zadeve ne urejajo. Prisotni so bili seznanjeni, da je Občina v komunikaciji s stečajnim upraviteljem bioplinarne in Ministrstvom za okolje in prostor in da se zavzema za zaprte bioplinarne, ker praksa kaže, da ta ne zagotavlja potrebnih okoljskih standardov, poroča občinska spletna stran.

Franc Laj je premierja Cerarja opozoril na primere negativnih vplivov na življenjsko okolje

Laja je še posebej zanimalo, kako naj ljudje živijo tam, kjer je hud smrad. Problematična naj bi bila bioplinarna v Lendavi:

“Ne drži, da v Sloveniji ni sistema, ki bi omogočal zdravo življenje,” je dejal Cerar in dodal, da okoljska inšpekcija nenehno preverja skladnost delovanja z okoljskimi dovoljenji, ki so bili izdani. Cerar je pojasnil, da v slovenski zakonodaji še ni predpisa glede preobremenjenosti zraka z vonjem in neprijetnimi vonjavami. Največji vir pritožb pa je, poleg gnojnice zaradi smradu iz kompostarn in bioplinarn. Slovenija naj bi na področju sprejela ukrepe, ki bodo usklajeni z evropskimi predpisi. Premier se strinja, da je situacija z lendavsko bioplinarno nemogoča. Po inšpekcijskemu nadzoru pa so bili že sprejeti določeni ukrepi in prepovedi.

Laj premierju postavil ustno poslansko vprašanje

“Ustno poslansko vprašanje v zvezi z zagotavljanjem ustavnih pravic do zdravega življenjskega okolja na območjih, kjer obratujejo velike bioplinarne in se kažejo negativni vplivi na okolje s širjenjem smradu, ki sem ga naslovil na predsednika vlade Republike Slovenije, gospoda dr. Mira Cerarja:

Zaradi vse večjih negativnih vplivov na okolje se je država znašla pred zelo zahtevnim izzivom, kako vsem državljanom zagotoviti ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja, ki je zapisana v 72. členu Ustave RS. Poleg tega pa je še zapisano, da država skrbi za zdravo življenjsko okolje in v ta namen določa pogoje in načine za opravljanje gospodarskih in drugih dejavnosti.

Menimo, da država, vlada in državne inštitucije vsaj tem ustavnim določilom niso zadovoljile, sicer bi se ne smel zgoditi primer vrhniškega Kemisa. Vsekakor pa se sprašujemo, koliko takšnih obratov imamo, ki bi potencialno ogrožali ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja večjemu številu slovenskih državljank in državljanov? Eden takšnih, potencialno nevarnih obratov je predstavljal Lafarge v Trbovljah, o katerem se različne pristojne službe vrsto let niso želele ustrezno izreči. Drug takšen primer vsekakor predstavlja lendavska bioplinarna, ki potencialno ogroža več kot 5.000 ljudi.

Tudi sami se predsednik Vlade večkrat pohvalite s Slovenijo kot zeleno turistično destinacijo, ki pomeni velike priložnosti za razvoj turizma.

Zanima me, kaj ste oz. boste storili, da se zaščitijo ljudje in njihove ustavne pravice, pa tudi gospodarski interesi regij in različnih turističnih destinacij, ki se nahajajo v bližini potencialno ogrožajočih obratov. Upam, da lahko zagotovite delovanje pravne države, ki ne bo podlegla interesom brutalnega pohlepa kapitala, ampak bo delovala v dobrobit državljanom RS in bo s tem zagotovila ustavne pravice prebivalcev tudi na obrobju države, kjer obratuje lendavska bioplinarna.
To pričakujemo od Vas!

Za odgovore se zahvaljujem.”