Ostalo

Če ne bi bilo Stanka, bi Jože najbrž umrl

Brez oklevanja je oblečen skočil v mrzlo vodo in iz potapljajočega se avtomobila rešil človeka, ki ga je nato potegnil na suho. O zanimivi zgodbi iz Radencev, kjer je nažgan možakar z vozilom zapeljal v zbiralnik vode, potem ko so ga rešili pa je doma zaspal, smo kratko že poročali. Zgodilo se je na predbožični dan, v torek, 24.12.2019, ko je v Radencih, v bližini trgovine Jager, prišlo do nenavadne prometne nesreče, ki se je na koncu dokaj srečno končala, razen za voznika, ki bo posledice še čutil.
“Malo po 15. uri smo bili policisti s strani občana obveščeni, da je v Radencih pri trgovskem centru voznik osebnega avtomobila zapeljal naravnost v zbiralnik vode in je vozilo v celoti pod vodo. Občan je skočil v vodo in vozniku pomagal iz vozila in nato iz vode. Ob prihodu policistov na kraj dogodka so voznika s kraja odpeljali. Vozilo so iz vode potegnili gasilci (PGD Gornja Radgona, op.p.). Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče je bil voznik izsleden doma, kjer je zaradi močne vinjenosti spal in se ga sprva ni dalo zbuditi in opraviti preizkusa alkoholiziranosti. voznik je bil nato zbujen in mu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, katerega je odklonil. Odrejen mu je bil strokovni pregled v ZD Gornja Radgona, katerega je prav tako odklonil. Zoper povzročitelja prometne nesreče so policisti na pristojno sodišče podali obdolžilni predlog,” je takrat povedala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

O pripetljaju so mediji po državi poročali takoj po dogodku ali pa po božičnih praznikih, nihče pa se ni spomnil človeka, ki je nedvomno najbolj zaslužen, da je voznik osebnega avtomobila še danes med živimi, 59-letnega Stanka Dervariča iz Radenskega Vrha. Možakar, ki ga mnogi odlično poznajo, zlasti na širšem območju Gornje Radgone, eni kot nekdanjega gostinca, drugi pa kot nogometnega sodnika, ki ob koncih tedna sodi tekme domačih malonogometnih lig. V zadnjih približno dveh desetletjih je zaposlen na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji, tokrat pa je, zaradi božičnih praznikov, bil nekoliko dlje časa doma, in najbrž temu gre zahvaliti, da je utapljajoči se Jože G. danes še med živimi.

“Šel sem v prodajalno po nakupih in ko sem kupljene artikle pospravil v avtomobil, sem s prijateljem šel na pijačo v lokal ob trgovini Jager. Med klepetom se nama je pridružil neznanec, ki je bil očitno pod vplivom alkohola. Bolj kot sva se ga izogibala, bolj je silil zraven in potem ko se je malo umaknil nama je plačal pijačo, čeprav naju ni poznal. Nato se nama je vseeno pridružil,” nam je razlagal skromni Stanko Dervarič, ki je dodal, kako je med pogovorom novemu znancu, ko je izvedel, da ni daleč od njegovega doma na Radenskem Vrhu, predlagal, da ga mimogrede odpelje do naselja Ptujska cesta, kjer živi s prijateljico — partnerko.

“Jasno je bilo, da je bil pod vplivom alkohola in se nikakor ne bi mogel sam peljati domov. Zato sem mu predlagal, da ga odpeljem, s čem se je strinjal, a se očitno nisva razumela. Jaz sem mu dejal, da ga bom peljal s svojim avtomobilom, on pa je hotel, da bi ga peljal z njegovim, kar meni ni odgovarjalo, saj nisem svoj avtom želel pustiti na parkirišču pred trgovino. Zato od dogovora ni bilo nič in on je odšel v svoj avtomobil z željo, da bi se sam peljal domov. Meni je bilo jasno, da v takšnem stanju nikakor ne more peljati. Čudež je že, da je nekako obrnil avtomobil in sreča, da takrat več ni bilo veliko vozil na parkirišču. Ko se je obrnil pa je z vso silo potegnil naprej, brez zavijanja v levo, je direktno prebil ograjo proti zbiralniku vode in skupaj z vozilom končal v vodi,” nam razlaga Dervarič, ki je nemudoma skočil za njim.

Že ko je tekel čez parkirišče proti mlaki, je Stanko slekel samo bundo in brez oklevanja skočil v mrzlo vodo. “Nisem si mogel privoščiti, da bi se mu pred mojimi očmi zgodilo kaj hudega. Zato sem razmišljal le o tem, da ga čim prej potegnem na suho. Sam bi se gotovo težko rešil, kajti že ko sem skočil v vodo je skoraj celotni avtomobil bil pod vodo, on pa je kar na miru sedel, kot da se ni zgodilo nič. Mogoče se takrat niti ni zavedal, kaj se dogaja v naslednjem trenutku pa bi gotovo bilo že prepozno. Sreča je le, da ni bil pripet, saj bi ga takrat težje potegnil iz avtomobila. Tako pa, kot da bi imel nekakšno nadnaravno moč in sem ga potegnil s sedeža, kmalu zatem pa že na površino. Imel sem nekaj težav, da sem ga spravil do ljudi, ki so se že zbrali okrog mlake, saj niti sam nisem več tako mlad,” razlaga naš sogovornik Stanko, brez katerega Jožeta danes najverjetneje ne bi bilo med živimi. Dodal je tudi, da so ga pozneje nekoliko posušili in je ponj prišla partnerka ter ga odpeljala domov. Tudi sam je hitro odšel domov, saj je bil premočen in se je bal prehlada, v tem času pa so gasilci potegnili avtomobil na suho. Svoje pa je nato opravila še policijska patrulja PP Gornja Radgona in na koncu se je vse kar srečno končalo.

Ob vsem tem in nekaj prespanih nočeh Stanka Dervariča le malo boli, da ga njegov rešenec niti teden dni po dogodku ni poiskal in mu mogoče zahvalil in stisnil roko, saj mu je najverjetneje rešil življenje.