Bomo znova stopili skupaj? Krvodajalska akcija v Lendavi, v sredo, 16. decembra in v petek, 18. decembra 2020

Rdeči križ Slovenije – območno združenje Lendava letos že tretjič poziva vse polnoletne občane Lendave, da se udeležijo krvodajalske akcije, ki se bo tokrat odvila v prostorih novega Centra za zaščito in reševanje, v katerem je lendavska izpostava Rdečega križa prejela svoje prostore. Bomo tako uspešni kot aprila in maja letos? Bodimo še uspešnejši!
Dnevno potrebujemo okoli 300 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Tudi v času širjenja COVID-19 potekajo nujna in neodložljiva zdravljenja, ki potrebujejo kri. Zato vsakodnevno potekajo odvzemi na terenskih krvodajalskih akcijah po Sloveniji in transfuzijskih ustanovah, seveda pod spremenjenimi pogoji. Zaradi preprečevanja širjenja okužb so ob pojavu širjenja okužb že meseca marca takoj prilagodili izvedbo krvodajalskih akcij, vzpostavili telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem in preverjanje zdravstvenega stanja in primernosti za darovanje.

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor s krvjo pokriva tri bolnišnice, in sicer UKC Maribor, ter splošni bolnišnici v Rakičanu in na Ptuju. Kri se zbira stacionarno ter dinamično, kamor spadajo takšne “mobilne” akcije. Gre za planirane akcije, tedensko pa zadnjih deset let morajo zbrati najmanj 400 enot krvi. Takšna je bila namreč poraba v omenjenih treh bolnišnicah. Vsi, ki bi želeli in lahko darujete kri, se lahko udeležite krvodajalske akcije, ki jo organizira Rdeči križ Slovenije – območno združenje Lendava v sredo, 16. decembra 2020, in petek, 18. decembra 2020. Svoj prihod je potrebno najaviti na telefonski številki 041 320 796 ali 02 321 2271 in se dogovoriti o uri prihoda. Naročanje oziroma vpisovanje krvodajalcev v sezname izvajajo vsak delovni dan med 8. in 14. uro. Krvodajalci brez predhodnega dogovora naj ne prihajajo na odvzem krvi.

“Vabimo vse obstoječe in nove krvodajalce med 18. in 65. letom, da se nam pridružijo na krvodajalski akciji v Lendavi. Upamo, da nam bo uspelo ponoviti zelo uspešno spomladansko krvodajalsko akcijo in skupaj s krvodajalci napisati novo, uspešno poglavje krvodajalstva v Lendavi. Mi se veselimo srečanja z vsakim krvodajalcem, ki se bo odzval našemu vabilu in se mu iz srca zahvaljujemo za to humano, nesebično dejanje. Se vidimo v čim večjem številu. Ostanite zdravi,” pa sporočajo iz lendavskega Rdečega križa.

Prikaz potrebe po krvi na dan 7.12.2020