Ostalo

Bodo trgovke in trgovci ob nedeljah končno doma?

še zelo dobro se spomnimo referenduma leta 2003, ko so volivci z veliko večino podprli zaprtje trgovin ob nedeljah, vendar pa se takrat slednje ni izvedlo v praksi, saj so bili apetiti kapitala očitno preveliki. Se bo to zgodilo po sedemnajstih letih?
V času pandemije koronavirusa so trgovine na območju Slovenije ob nedeljah bile zaprte, državljani pa smo tako lahko takšno stanje vzeli za nekakšno testno obdobje. Mnogi smo uvideli, da nam ni manjkalo povsem nič, če kakšen dan nismo prestopili vrat kakšne trgovine ali trgovskega centra in tako smo trgovino obiskali kateri drugi dan. Prav na to so ob minulem prazniku dela opozorili pri Sindikatu delavcev v trgovini (SDTS) in pozvali, da premislimo o tem, da bi si en dan v tednu trgovci in trgovke lahko odpočili in čas posvetili družini.

Se nedelja res pozna v denarnici?

Se, a po zadnjem dvigu minimalne plače zanemarljivo. V praksi torej to pomeni, da nedeljsko delo več ni tako dobro plačano kot prej, saj naj bi urna postavka v nedeljo bila višja za manj kot en evro. Na koncu meseca to znese pičlih 30 evrov več na plačilni listi, kar pa mnoge trgovke in trgovce več ne stimulira, zato ti raje ostajajo doma z družinami. Ob tem velja omeniti da imajo še neenakomeren delavnik in da ga včasih še podaljšujejo. Po oceni Sindikata delavcev trgovine Slovenije v dejavnosti primanjkuje 7000 delavcev, na tisoče delavcev pa v trgovinah dela preko raznih agencij ter preko študentskega servisa.

Položaj zaposlenih v trgovini je naporen

Položaj zaposlenih v trgovini je naporen, delovni čas je nepredvidljiv, pogoji pa so velikokrat zelo težki. Veliko težav povzroča izmensko delo, na “sporedu” je pogosto prerazporejanje. Predlog zaprtja trgovin ob nedeljah sicer uživa visoko podporo javnosti, pa tudi večjega dela politike, a nekatere skrbi, da bi zaradi tega brez dela lahko ostalo okrog 20.000 ljudi. Odločitev bo zaenkrat prepuščena parlamentarnim strankam. Ljudstvo je svojo voljo že izrazilo na referendumu, sedaj sledi sito Državnega zbora.