Sveže

Bo mala dvorana Državnega zbora poimenovana po dr. Matiji Slaviču?

V slovenskem hramu demokracije, Državnem zboru, trenutno poteka prenova male dvorane, stare 60 let. Prenova je bila potrebna zaradi nefunkcionalnosti, tudi glasovalnih naprav. Pomurski poslanci bodo predlagali, da bi velika in mala dvorana parlamenta dobili ime: prva po Francetu Bučarju, druga po Matiji Slaviču.
Vodja poslanske skupine NSi in predsednik Kluba pomurskih poslancev Jožef Horvat je v imenu vseh pomurskih poslancev državnega zbora tudi uradno predlagal, da se mala dvorana državnega zbora po prenovi poimenuje po aktivnem udeležencu Pariške mirovne konference, slovenskem teologu, duhovniku, prevajalcu, pedagogu in rektorju ljubljanske univerze v dveh ločenih mandatih dr. Matiji Slaviču.

V strokovnih krogih zgodovinarjev in diplomatov velja dr. Matija Slavič za eno najzaslužnejših oseb za odločitev Pariške mirovne konference o priključitvi Prekmurja in združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Ker smo Slovenci v svoji zgodovini večinoma izgubljali ozemlje in dele slovenskega narodovega telesa, je pridobitev Prekmurja in združitev prekmurskih Slovencev s Slovenci, živečimi v ostalih slovenskih pokrajinah, eden od čudežev in najsvetlejših dogodkov v zgodovini slovenskega naroda. Po mnenju poznavalcev takratnih prelomnih časov lahko ta dogodek v naši narodni zgodovini primerjamo samo še z vrnitvijo Primorske matični domovini in ga presega samo osamosvojitev Slovenije leta 1991.

Obnova male dvorane se izvaja po načrtih iz let 2007 in 2008, stala bo nekaj manj kot 1,4 milijona evrov, izvajajo jo slovenska podjetja. Prenova je potrebna tudi zaradi približevanja slovenskemu predsedovanju EU, saj bo tedaj del aktivnosti predvidoma potekalo v tej dvorani. Po načrtih bo imela dvorana 90 sedežev, opremljena bo podobno kot velika dvorana. Tako bo lahko služila tudi kot rezervna dvorana za zasedanje poslancev.