Sveže

Bliža se 13. Panonski maraton treh dežel

Panonski maraton treh dežel je mednarodna kolesarska prireditev, ki gradi mostove med nami in našimi sosedi madžari in hrvati. Letos se bo prireditev odvila 17 julija, na to temo pa so organzatorji pripravili tudi novinarsko konferenco.

Prireditev se bo letos odvijala že trinajstič in je zajeta v akciji »Slovenija kolesari«. Dogodek skupno organizirajo tri kolesarska društva in sicer kolesarski klub Muraavantura s Svetega Martina na Muri kolesarski klub Mocorgok Lenti in kolesarski klub Lendava.

Čast organizacije in izvedbe je tudi letos pripadla domačemu kolesarskemu klubu, ki je pripravil tri kolesarske trase. Najdaljši meri 100 kilometrov, srednji meri nekaj manj kot 55 kilometrov, najkrajši pa deset kilometrov. Start maratona bo ob deveti uri dopoldan pri hotelu Lipa v Lendavi.

Veliki maraton bo od hotela Lipa vodil do Murskega Središća. Udeležencem se na mejnem prehodu ne bo potrebno ustaviti, saj bo jih pričakala odprta zapornica. V Murskem Središču bodo kolesarji zavili proti Vrhovljanu in naprej proti Železni Gori. Za tem sledi nekaj klancev kjer pa bo kolesarje pričakala tudi okrepčilna točka. Sledi vožnja proti Sv. Martinu na Muri in tam čez Muro na Hotizo. Pot se bo nadaljevala v Veliko Polano, kjer sledi nova okrepčilna točka, za tem do Dobrovnika, kjer se bodo kolesarji lahko znova okrepčali. Pot iz Dobrovnika pelje do Genterovcev, kjer se v krožnem krožišču kolesarji podajo na sosednjo Madžarsko. V Lentiju sledi nova okrepčilna točka, za tem Tornyszentmiklós, Pince, Pince Marof, Trimlini in znova Hotel Lipa.

Srednja trasa je podobna kot veliki maraton, a bo start nekoliko zamaknjen, torej ob 9.10 uri. Ti bodo izpred hotela Lipa prav tako krenili proti Murskemu Središču in Vrhovljanu in za tem naprej proti Sv. Martinu na Muri in Hotizi. Znova sledi Dobrovnik, Genterovci in za tem do Rédicsa ter v Dolgo vas. Colj: Hotel Lipa. Letos se bo zgodilo prvič, da bo tudi srednja trasa peljala čez tri države.

Najkrajši maraton je dolg deset kilometrov in je namenjen otrokom in njihovim staršem. Za otroke do 14-leta je udeležba brezplačna. Pot bo izpred hotela Lipa vodila v Čentibo, za tem čez naselje Zatak v Petišovce in čez Trimline znova proti Hotelu Lipa. Vmes se bodo udeleženci enkrat ustavili, da se bodo lahko okrepčali.

Udeleženci velikega maratona bodo primorani premagati okrog 500 višinskih metrov, manjši maraton pa je relativno raven.

Zaradi prehoda državne meje mora vsak udeleženec imeti s sabo veljavni potni list ali osebno izkaznico. Udeležena bodo tudi spremljevalna vozila, za varnost na križiščih pa bodo skrbeli gasilci. Organizator bo poskrbel tudi za smerne table.

Leta 2006 se je maratona udeležilo 521 članov, kar je do sedaj sicer največ. Obisk je seveda odvisen od vremena, dodajajo organizatorji. Letos pričakujejo med 400 in 500 udeležencev. Do sedaj je prijavljenih čez 100 udeležencev. Priprave na maraton so se pričele že meseca februarja.

Več informacij je možno pridobiti na njihovi spletni strani www.panonskimaraton.si kjer je tudi možna predprijava do 7.7. po znižani ceni. Prav tako so pripravili ugodnejšo prijavo za klube. Pripravili so tudi bogate nagrade, in sicer bodo podelili 1x gorsko kolo, 3x varilne aparate, 2x arhivsko polico in druge praktične nagrade. “Vabljeni vsi ljubitelji kolesarjenja in aktivnega preživljanja prostega časa.”