Sveže

Avtomobilov v prihodnjih dneh ne vozite v avtopralnice, naše kraje bo zajel saharski prah

Marsikje po Evropi se bo nebo v prihodnjih dneh obarvalo v rjave in oranžne odtenke. Tako bo tudi pri nas. Nad naše kraje bo namreč prišla večja količina saharskega prahu. Pri nas lahko povišane koncentracije prašnih delcev v višjih plasteh ozračja pričakujemo od srede naprej.
Ker se oblak saharskega prahu zadržuje višje v ozračju, ga alpska pregrada na poti ni ustavila, zato ga čutimo in opažamo tudi v Sloveniji. Zanimivost puščavskega prahu iz Sahare je predvsem, da lahko prepotuje res ogromne razdalje. Pojav puščavskih oblakov je običajno zaznati predvsem pozimi in spomladi, saj so v teh letnih časih na območju afriške Sahare značilni cikloni. In če piha južni veter, kot sedaj, lahko ta prah znesejo precej na sever, denimo v Evropo.

Čeprav lahko prah predvsem pri voznikih jeklenih konjičkov povzroči veliko nejevolje, pa je dobrodošel za vrtnarje, saj gre za dobro mineralno gnojilo. Prah se bo nad našimi kraji zadrževal še v četrtek, takrat bi se lahko spustil vse do tal in tudi v petek, bodo pa koncentracije manjše proti koncu tedna. Kako kaže? tudi v začetku marca bistvene spremembe ne bo, med 3. in 5. marcem bo spet povečana možnost za padavine, zlasti na zahodu ob ciklogenezi nad zahodnim delom Sredozemlja.

Kako kaže z vremenom?

Danes bo sprva precej jasno, čez dan bo oblačnost od zahoda naraščala. V vzhodnih krajih bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15, na severozahodu okoli 5 ° Celzija. V torek bo oblačno. V severovzhodnih krajih bo večinoma suho, drugod bo od zahoda začelo rahlo deževati. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. V sredo bo pretežno oblačno, predvsem v zahodnih krajih bo še lahko padla kakšna kaplja dežja. V četrtek bo oblačno, ponekod bo občasno rahlo deževalo. Na Primorskem bo pihala šibka burja.