Ostalo

ARSO poziva občine: “Letos se skupaj odpovejmo ognjemetu”

Agencija RS za okolje (ARSO) je letos še posebej pozvala vseh 212 občin, da se odpovedo uporabi ognjemeta v prazničnem času. ARSO je poziv izdal v prizadevanju za čistejše okolje in tudi preprečitve nepotrebnih nesreč.
“Vabimo vas, da se ob novoletnih praznovanjih, ki jih najbrž na občinski ravni že načrtujete, odpoveste izvedbi ognjemetov in uporabi morebitne druge pirotehnike,” je moč prebrati v uvodu poziva, ki ga je ARSO poslal vsem slovenskim občinam. ARSO je svoje uvodne besede v pozivu v nadaljevanju utemeljil z dejstvom, da “se pri eksploziji sprostijo snovi, ki zastrupljajo ozračje in povzročajo kratkotrajno izjemno povišanje koncentracije onesnaževal.”

Že nekaj desetletij so moderni ognjemeti sestavni del zabav in predvsem praznovanj. Najpogosteje jih je moč opazovati ob silvestrovanjih, mnoge občine pa se jim težko odpovejo. Se pa jim bodo letos zagotovo odpovedali v Celju, Mariboru, Novi Gorici in v Novem Mestu. Ne bo ga tudi v Kranju in kot že več let ne, v Postojni. Denimo v Murski Soboti bodo letos ognjemet skrajšali.

Že sicer pa pozimi pogostokrat dihamo onesnažen zrak. Koncentracije trdih delcev v zraku namreč ob ognjemetu za večkrat presežejo dovoljeno mejo onesnaženosti zraka, a če kaj kmalu ni padavin, te v zraku ostanejo prisotne še vsaj teden dni. Ko padejo na tla, te v urbanih območjih znova dvigne promet. Stroka opozarja, da če ognjemet že mora biti, naj bo ta zmeren “idealno bi seveda bilo, da se jih ne bi posluževali,” poudarjajo.