Sveže

Anonimna prijava zoper uslužbenca murskosoboških zaporov in njegove nadrejene

Včeraj se je Vlada RS sestala na svoji 112. redni seji, na kateri je med drugim obravnavala pisno poslansko vprašanje dr. Vinka Gorenaka, ki sprašuje o dveh anonimnih prijavah suma storitve večih kaznivih dejanj s strani uslužbenca murskosoboških zaporov.

09.11.2016 je poslanec dr. Vinko Gorenak predsedniku Državnega zbora, dr. Miranu Brglezu, zastavil pisno poslansko vprašanje, v zvezi z anonimno prijavo suma storitve kaznivega dejanja v Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Maribor, oddelek Murska Sobota. Po Gorenakovih navedbah, “so dne 10.10.2016 na Specializirano državno tožilstvo in na Generalno policijsko upravo pravosodni policisti ZPKZ Maribor, Oddelka v Murski Soboti, posredovali naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zatajitve, uničenja dokazov, groženj in drugo.”

Na včerajšnji 112. redni seji je Vlada RS med drugim obravnavala tudi to pisno poslansko vprašanje, v kateri je navedla, da je Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave prejela anonimni prijavi o sumu storitve več kaznivih dejanj v ZPKZ Maribor, Oddelku Murska Sobota, katera naj bi izvršil pravosodni policist, pri tem pa naj bi mu pomagali njegovi nadrejeni. V skladu z internimi akti policije je bila anonimna prijava posredovana v obravnavo Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota, ki je kaznivo dejanje kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic evidentiral in s tem seznanil tudi Okrožno državno tožilstvo (ODT) v Murski Soboti.

Primer preiskujejo kriminalisti

Iz pojasnil Specializiranega državnega tožilstva RS izhaja, da Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili ni pristojen za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, katerih so osumljeni pravosodni policisti, zato so prijavo suma storitve kaznivega dejanja v ZPKZ Maribor, Oddelek Murska Sobota, odstopili ODT v Murski Soboti. Iz pojasnila ODT v Murski Soboti pa izhaja, da so prijavo posredovali Sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota v dopolnitev.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota so že pričeli z zbiranjem obvestil o dogodku. V kolikor bodo sumi, navedeni v anonimni prijavi, potrjeni, bo zoper domnevne storilce na ODT v Murski Soboti podana kazenska ovadba, v nasprotnem primeru pa poročilo, kot to določa deseti odstavek 148. člena Zakona o kazenskem postopku.