Ostalo

Alkatraz: Mladi bi igrali nogomet in košarko, pa je igrišče nevarno. Občina Lendava ponuja pomoč, a dolgoročno igrišče ne bo obstalo

Skupina mladih, ki prosti čas že več let preživlja na t.i. Alkatrazu oz. na igrišču ob nekdanji Dvojezični srednji šoli II Lendava, se je v minulih dneh obrnila na naše uredništvo, saj je po njihovem mnenju igrišče nevarno, kar je potrdil tudi naš obisk, mladi pa so mnenja, da takšno neurejeno igrišče med drugim kazi izgled centra mesta. Z vprašanji smo se obrnili na Občino Lendava, kjer so skupini mladih pripravljeni prisluhniti.
“Smo mladina iz Lendave, ki v prostem času igra na igrišču pod gradom nogomet in tudi košarko. Igrišče je v slabem stanju, in želeli bi, da bi naš glas prišel do pristojnih, ki bi nam lahko pomagali,” uvodoma pojasni skupina mladih, ki so posebej za aktivnosti na omenjenem igrišču odprli tako stran na priljubljenem socialnem omrežju Facebook, kakor tudi poštni predal na brezplačnem servisu Gmail. “Igrišče je zaradi starosti in več desetletne uporabe v slabem stanju. Želeli bi, da dobimo vsaj nova gola, skrbita pa nas tudi košarkarska koša nad goloma, ki prav tako nista v odličnem stanju, je pa res, da je težav več,” so zapisali ter nadaljevali, da so “to osnovne stvari, ki bi si jih želeli, da bi spet lahko normalno in brezskrbno igrali nogomet pod gradom. Zelo veseli bi bili če bi dobili tudi kakšno klop in če bi lahko zamenjali vhodna vrata, katera je zob časa uničil.”

Dolgoročno tega igrišča najbrž več ne bo

Z našimi vprašanji smo se najprej obrnili na Roberta Receka, občinskega arhitekta, ki je dejal, da za območje omenjenega igrišča obstajajo dolgoročni načrti. “Dolgoročni načrti za omenjeno območje obstajajo in sicer šlo bo za ureditev cerkvenega trga, ki se bo razprostiral po celotnem tamkajšnjem območju, od župnišča pa do Cukovih. Trenutno je to malo igrišče, malo cesta, malo parkirišče in malo park. To so načrti, ki bodo verjetno uresničeni v roku desetih let. V kratkem načrtov z igriščem ni. Že kmalu sledi revitalizacija grajskega hriba, na zgornji del pa se v prihodnjih mesecih seli zgodovinski hrast izpred term Lendava. Fante z veseljem vabim, da z nami vzpostavijo stik in prepričan sem, da jih kratkoročno lahko vključimo v načrte. Dobre zgodbe so vedno dobrodošle in vsako pobudo z veseljem sprejmem. Tako nekako si kot arhitekt v naslednjih desetih letih predstavljam tisto območje. Če imamo tam mladino, ki je zainteresirana, mi je to všeč, saj jih lahko vključimo. Takšno igrišče kot je, ga z veseljem damo nekomu, a to ni dolgoročna zgodba.”

Občina je pripravljena priti naproti

Župan Občine Lendava, Janez Magyar je mladim pripravljen nemudoma priskočiti na pomoč. “Če pravijo da so nogometni goli v slabem stanju in želijo zamenjavo, v tem ne vidim težave. Imamo nekaj rezervnih elementov in rekvizitov, ki so na voljo. Fantje se naj oglasijo, naj me pokličejo po telefonu in zagotovo bomo našli rešitev. Občina bo pomagala kolikor lahko. Nogometna igrišča in igrišča za košarko pa sicer na območju mesta Lendava imamo. Zakaj ne investirat v igrišče kot tako v tem trenutku? Občina Lendava je v fazi sanacije brežine pod gradom, pa tudi denarju iz države za ta projekt zaenkrat kaže dobro. S sanacijo brežine bi lahko začeli v prihodnjem letu, kar pomeni, da bo ta celoten južni del povsem saniran. Pričakovati je, da bo igrišče postalo odlagališče materiala in parkirišče delovnih strojev. Mladina to igrišče lahko sedaj uporablja nemoteno. Trenutno je nesmiselno vlagati v objekt, ki ga bomo morda poškodovali.”