Sveže

Ali ste vedeli? Okoli sveta nekoč plula kar dva tankerja z imenom “Lendava”

Da sta kar dva tankerja v nekdanji skupni državi Jugoslaviji bila poimenovana Lendava, ve najbrž malo ljudi, danes pa je podatkov o omenjeni zgodovinski zanimivosti v povezavi z našim krajem bore malo. Največ (v bistvu ne veliko) podatkov je v hrvaškem in angleškem jeziku.
Podatkov o omenjenih dveh tankerjih, kar sta plovili Lendava -I in Lendava – II pravzaprav bili, je malo. Zanimivo, da je prav za tanker Lendava – I moč najti bistveno več podatkov, kot za njegovega novejšega naslednika Lendava – II, ki je bil v uporabi, ne boste verjeli, do leta 2000. Ladji sicer nikoli nista pluli za Slovensko podjetje, saj je tako določila decentralizacija, leta 1955.

Čeprav je odločitev o decentralizaciji jugoslovanske ladijske flote na nekaj podjetij po državah znotraj Jugoslavije padla leta 1955, kot smo zgoraj že omenili, se je ta dejansko zgodila šele leta 1965. Podjetje Splošna Plovba Piran je takrat prejela ladje za linijsko plovbo, ladje za generalni prevoz, les in kontejnerje, večnamenske ladje in ladje za prevoz razsutega tovora, plovil kot so tankerji, pa na žalost ne.

Tanker Lendava – I je bil, ravno zaradi dejstva, da je šlo za prevoz nafte, dodeljen takratnemu podjetju Zadar tankeri. Tanker Lendava – I je bil zgrajen leta 1934 in je bil drugi tanker v Jugoslaviji na sploh. Prvi tanker, ta je nosil ime Jajce (Jajce je mesto v Bosni), je bil zgrajen leta 1930. Lendava – I je naenkrat lahko prepeljal 12.280 ton nafte in je bil v uporabi do leta 1964. V dolžino je meril 144 metrov, v širino pa 18 metrov.

Na zgornji fotografiji lahko vidite eno izmed posadk tankerja Lendava – I, iz leta 1956. Z leve proti desni: Luški meteorolog agent Labrović Ante, poveljnik Haljić Nikola s sinom, strojnik Kalinić Ante, I. časnik palube Bekun Miloš in III. časnik palube Kolega Zvonko. Kaj se je po letu 1964 zgodilo s tankerjem, ko je ta prenehal s plovbo, ni znano, je pa najverjetneje bil poslan na razrez in prodan kot staro železo.

O tankerju Lendava – II smo našli komaj kaj podatkov, in današnji dopoldan tudi eno izmed redkih fotografij (zadnja fotografija spodaj). Sodeč po tem, da je tanker Lendava – II bil zmožen prepeljati zgolj slabih tisoč ton nafte, kar je dvanajstkrat manj od svojega predhodnika, ta najbrž ni bil pretirano velik. Dokončan je bil leta 1965 in je svoje delo “opravljal” vse do leta 2000, ko ga je ob umiku iz flote podjetja Zadar tankeri najbrž čakala enaka usoda kot njegovega predhodnika.

Lendava – I


Lendava – II

Lendava – II