Sveže

Aleksander Čonda: “Moja športna pot je končana”; ST Lendava brez voznika?

Včeraj v poznih večernih urah smo zasledili objavo o koncu kariere enega najbolj perspektivnih slovenskih speedway voznikov, komaj petindvajset letnega Aleksandra Čonde. Čonda je bil zadnje tri leta član Lendavskega speedway kluba, ki tako po lanski odpovedi prestižne dirke EP Challeng ostaja še brez svojega edinega voznika.

Čonda: “V finančno skrajno neurejenih razmerah in s slabim materialom, ni mogoče napredovati.”

Da je zgodba še veliko bolj boleča za Lendavski klub govori dejstvo, da v treh letih niso doprinesli k napredku Čonde prav veliko, temveč kot se da razbrati oziroma razumeti iz uradne izjave Čonde, na njegovi spletni strani, je bilo to zanj očitno 3 leta životarjenja brez napredka. Da si je vodstvo ST Lendava brez pravih zagotovil lokalne skupnosti ali sponzorjev iz širšega lokalnega okolja dovolilo pripeljati tako perspektivnega tekmovalca v svoje vrste, pri tem pa ne imelo sredstev za njegov dirkaški razvoj in razvoj je najmanj neodgovorno in s tem tudi skrajno nekorektno dejanje do mladega upa slovenskega speedwaya, ki očitno tudi zaradi tega končuje svojo športno pot.

Žal lahko le ugotovimo, da je trenutno vodstvo lendavskega kluba ta nekdaj ponosen in prepoznaven prekmurski klub širom evrope pripeljalo ne samo do roba, temveč očitno že nekoliko preko. Kako bo sedanje vodstvo kluba pojasnjevalo to novo nastalo situacijo, ko bodo dejansko brez tekmovalcev in z veliko črno piko pri lanski neuspeli organizaciji EP Challenga delali naprej ni jasno nikomur. Med tem ko se v Krškem pospešeno pripravljajo na vzgojo mladih voznikov, kjer jim je uspelo usposobiti kar sedem motorjev za njih, se v Lendavi očitno ne dogaja prav nič spodbudnega ali vsaj vrednega omembe. Lendavski in prekmurski ljubitelji dirk na peščenih ovalih bodo očitno v tem letu hodili gledat ostale voznike drugam, saj verjetno ne gre pričakovati nobene omembe vredne dirke na Petišovskem ovalu. Marsikoga pa je ne samo v Lendavi in Prekmurju temveč tudi v Sloveniji in širše strah, da je to konec speedwaya v Lendavi. Ali se ta nekoč prepoznaven klub pod tem vodstvom še lahko pobere iz globokega brezna in kot kaže brezizhodne situacije pa bo pokazal čas.

“V to me je prisilila trajajoča finančna agonija”

“Neizmerno rad imam speedway, a ko izklopi človek čustva in na vse skupaj pogleda z realnimi očmi, potegne črto, žal ni več kaj razmišljati. Realno stanje in moja, kar nekaj let trajajoča finančna agonija v tem našem atraktivnem športu, ki je vse prej kot poceni, me je žal prisilila v to zame kruto, a edino normalno razmišljanje in dejanje. Marsikdo je po tihem verjetno mislil, da bom kljub vsemu iz ljubezni do speedwaya še vztrajal. Žal me je finančna situacija in vsi pretekli dolgovi, ki sem si jih nakopal na glavo zaradi ljubezni do speedwaya, pripeljala v brezizhodno situacijo. Vse skupaj je postalo zame preveliko breme. Marsikdo bi verjetno obupal že prej, marsikdo mogoče to agonijo še podaljševal. Sam več tega dejansko nisem ne sposoben, ne pripravljen početi. Nimam od kod in nimam s čim,” pove Aleksander Čonda.

“Slovo boli”

“Ko pogledam nazaj sem ponosen na vse svoje rezultate in iskreno hvaležen prav vsem, ki ste mi pri tem pomagali. Žal je za vstop na profesionalni nivo povezan ne le z trdim delom temveč tudi z denarjem. Vsem slovenskim sotekmovalcem se iskreno zahvaljujem za vse lepe trenutke, boje in vse lepe spomine, ki mi jih pušča ta tudi moj šport. Držal bom pesti in iskreno upam, da Mateju »rata« da končno osvoji ta naslov svetovnega prvaka, saj si ga kot predan športnik in eden najboljših dirkačev na svetu  zasluži. Vsem ostalim, ki boste še poskušali pa polagam na srce, da sledite Mateju in če se le da greste po njegovi poti.  

Slovo boli, in nekaj časa mislim, da se bom ovalom izogibal, a takšno je očitno življenje. Ko ugotoviš in si tudi priznaš, da zaradi razmer stopicaš že predolgo na mestu, je treba sprejeti pametno in ne čustveno odločitev. Hvala tudi kritikom, saj sem se od njih tudi marsikaj naučil,” zaključuje Aleksander Čonda.

Novinar: Mitja Pungarčič/Mediamark