Sveže

AHA Mura: Bivši zaposleni prejeli odpravnine v vrednosti nekaj evrov

Zadnje dni pred novim letom si bodo najbrž še najbolj zapomnile delavke nekdanjega tekstilnega podjetja AHA Mura, ki je zraslo na pogorišču nekdanjega vsem dobro poznanega prekmurskega tekstilnega giganta Mura. Bivše zaposlene so tako decembra na svoje račune, v smislu odpravnin, namesto po nekaj tisočakov, prejele zgolj po nekaj evrov.
Družba Mura in hčerinske družbe so glede na računovodske podatke iz 31. avgusta 2009, istega leta oktobra razglasile insolventnost in pristojnemu sodišču predlagale začetek stečajnih postopkov. Na ulici je takrat pristalo 2.635 ljudi. Insolventnosti sicer niso ugotovili pri preostalih petih hčerinskih podjetjih in sicer Mura – EHM, M – Energetika, Mura in partnerji, Mura – Unikat in M-AIKS.

Na pogorišču Mure takrat nastane podjetje AHA Mura. Podjetje je v solastništvu Mojce Lukančič ter z vložkom 10 milijonov evrov sicer nekaj let obratovalo, a je zaradi dolgov maja 2014 na predlog Finančne uprave Republike Slovenije pristalo v stečaju. Večina omenjenih zaposlenih se je s stečajem bilo primorano soočiti še drugič. Za tem je sledila ustanovitev podjetja Arum, lastnik katerega je bil Dušan Gomboc. Kmalu je sledil stečaj tudi tega podjetja, na cesti je ostalo 245 delavk in delavcev.

Konec lanskega decembra so zaposleni v podjetju AHA Mura prejeli odpravnine, ki pa niso bile večje od nekaj evrov. Stečaj je, spomnimo, vodil Stevo Radovanović, ki je potrdil, da je stečaj končan in da so delavci iz jamstvenega sklada prejeli neizplačane obveznosti ter dodal, da so kot prednostne terjatve prijavili tudi za okoli tri milijone evrov odpravnin.

Med 1.097 delavcev je konec lanskega leta bilo razdeljenih 54 tisoč evrov, kar pomeni, da je vsak delavec prejel zgolj od nekaj centov do nekaj evrov. Stečajni upravitelj Stevo Radovanović sicer takšne zneske obžaluje, a kot je pripomnil, je bil po zakonodaji pač dolžan poskrbeti za vsa izplačila.